Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Захранване
TechBG.com Форуми > IT, Компютри, мултимедия, ... > Хардуер: Процесори, Дъна, Видео карти, GSM и т.н.
WinterSoul
Здравейте! Имам следния проблем от известно време. Става въпрос за захранването на машината ми (Rexpower). Показателите може да видите да долната снимка. Смятам, че май си отива защото шуми а и днес като го пуснах видях как вентилатора завъртя на бавни обороти за известно време и после се пооправи, но определено си шуми повече от обикновенно. Машината ми е:
- AMD Sempron 2400 +
- Asrock K7 Upgrade 880 Motherboard
- 512 MB DDR
- 200 GB Maxtor HDD
- Saphire Ati Radeon 9550
- LG GSA 4163B DVD Burner
- Matshita (Panasonic) DVD-ROM SR-8585
- FDD

Какво захранване ще е най-добре да си купя? Тъй като нищо не разбирам от захранвания изреждам и периферията, която може би е от значение в случая..(не знам) ....това, с което съм сега май е някакво скапано ....посъветвайте ме за нещо добро и трайно.
Благодаря предварително!

Ето снимка:
naskop
Проблемът ти най вероятно се дължи на праха който се наслоява върху перката на захранването. В повечето случаи едно просто чистене помага. Най-лесно става с компресиран въздух, продухваш захранването и проблемът ти е решен. Намери някой да ти измери напреженията на захранването, преди да тръгнеш да купуваш ново.

Offtopic: Повечето (ако не всички) free сървъри са недостъпни извън България, и ако постваш там снимки няма как да се видят отвънка.
Аз ползвам Image Shack за постване на снимки, който първо е безплатен (ей как го обичаме това всички), второ има готови линкове за постване във форуми.
WinterSoul
колкото можах почистих всичко до което имах достъп и пак си шуми.
OFFTOPIC:
знам за image shack .....това не ми е проблем, постнал съм само тук.
The_cold_sun
Това за прахта е вярно.Бас държа, че ако не е почнало то скоро компютъра ти ще почне сам да гасне или да се рестартира.С тая конфигурация може да вземеш нещо като мойто FSP300-60PN(PF),струва около 45лв. май не съм сигурен.Или пък 350 ватовия вариант ако смяташ да сложиш още малко RAM или нещо от сорта.Само че той идва малко по-солен.
Разгледай.
WinterSoul
Мерси. 300 вата е добре за сегашната конфигурация така ли? Повече предложения и ако може цени са добре дошли smile.gif
naskop
Ей тука на тая страничка има напреженията на стандартен АТХ конектор. Измерваш ги и ако нямаш зверски отклонения, купи си един вентилатор или намери от старо захранване. Така ще си спестиш доста пари. Казвам зверски отклонения, защото на нашия пазар яко се продават китайски захранвания (правени в час по трудово tongue.gif ), и доста от тях едва ли дават стабилни напрежения.
The_cold_sun
http://www.vali.bg/?leftmenu=/group_tree.p...¤t_page=2
зверски отклонения

Под зверски отклонения имай предвид всичко което е над 12.35 волта на 12-волтовата линия и 5.15 на 5-волтовата.
Аз бих инвестирал в 350 вата.Само 8$ е по-скъпо.
NO CARRIER
Снимката за Наско...

WinterSoul, отвори захранването и прегледай електролитните кондензатори. След като вентилаторчето е започнало да изпрегва, има голяма вероятност и те да са започнали да се надуват. Ако е така - сменяй направо цялото захранване.
WinterSoul
Момчета като го слушам как променливо ту пее ту не мисля да го поизчакам още малко и да го сменям направо. Мерси за компетентните отговори. Да сменям само вентилатор пак си е занимавка...сега гледам в сайта на мост, че няма захранвания blink.gif
The_cold_sun
Има има... В ценовата листа където пише ***** CASE ***** там са.
naskop
@WinterSoul:
Явно си му решил съдбата още преди да питаш какво да го правиш. beer.gif
Както казва The_cold_sun в дъното на ***** CASE ***** секцията има само захранвания (PSU)

@NO CARRIER: Мерси за снимката beer.gif

@The_cold_sun:
Под зверски отклонения имай предвид всичко което е над 12.35 волта на 12-волтовата линия и 5.15 на 5-волтовата.

Много си стриктен. Не мисля че има много марки захранвания на нашия пазар, които да ти дават такива "хубави" напрежения. Аз смятам че работния (безопасен) диапазон е доста по-широк. За пример слагам един скрийн от моето захранване (куча китайска марка), което от време на време играе като лудо, и все пак пецето работи без отказ от доста време. Според Интел всичко в зелената част на скалата е ОК.

Marvin
1. Проблемът с пеенето и ръмженето на захранването не идва от цялостното запрашаване на вентилатора, а от изсъхване и разбиване на лагерчето на ветилатора му. То си е следствие от праха де... Решава се с разглобяване и смазване (ако не и подмяна) на самата перка.
2. Напреженията и мощността на захранването са важни, но по-важно за живота на системата е филтрацията и стабилността на тези напрежения. А това зависи най-вече от марката (производителя) на захранването. Твоето захранване изобщо не се числи кам класа на марковите такива, изпълнени по всички правила и изисквания. Все пак, е прилично захранване от ниския клас, на което може да се разчита, донякъде. Има и по-лоши.
3. При затрудняване на охлаждането на едно захранване (забавяне или спиране на вентилатора му), в него настъпват необратими процеси, като изсъхване и надуване на кондензатори, изгаряне на лака (изолацията) на намотките и пр. Възстановяването на вентилатора не поправя изброените поражения.
От написаното смятам, че можеш да си направиш сам изводите.
The_cold_sun
QUOTE(naskop @ Aug 8 2006, 03:26 AM)
@The_cold_sun:

Много си стриктен. Не мисля че има много марки захранвания на нашия пазар, които да ти дават такива "хубави" напрежения. Аз смятам че работния (безопасен) диапазон е доста по-широк.

Offtopic :
Моето мерено при 100% товар дава 12.28 и 5.07.Отпреди като си сменях захранването (старото беше кучешко) изчетох доста и почти навсякъде даваха тези граници.
А колкото до зеленото...ми изчакай го да стигне на 13В докъдето е зелено и копай 2 метра за харда.Не ти го пожелавам де.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.