Проблемът е следния: приятел ми се обади за инсталация на новозакупено РС. Не е тя проблема, а зашитата на системата от всякакви гадости. Има 2 деца, по-голямото ме пита за "Windows по-нов от ХР има ли?" - т.е. сърбят го ръчичките. Децата масово играят, вкл. и онлайн.
Имам надеждни решения, но някои от тях не реботят при всички доставчици. Например CА eTrust се обновява през ftp, но при една от кабеларките това не става - "прозрачното" й прокси позволява само passive конекции. А eTrust няма такава настойка. Да кажем, че ще сложа друга антивирусна.
А за spyware? SpyBot Search & Destroy много пита, има и бъг с екрана за потвърждаване на действията, пък и не хваща всичко... Microsoft Antispyware ме устройва, но е до 1.07.06. А хората вероятно няма да ме потърсят, аз няма и да се обадя, защото сигурно ще забравя и ще ми се обадят, когато всичко вече е омазано.
ICF на SP2 наистина става, но е само за входящ трафик. И ако си менкат дискове не е ясно с какво ще се нагъби РС-то.
Мисля си за инсталация на ХР с махнат IE, Messenger и Outlook с nLite. Но не съм сигурен възможността за бъдещи инсталации на софтуер и хардуер - веднъж пробвах с орязана инсталация на ХР, но USB-IrDA-то ми посмъртно не тръгна...
Та накратко:
Какво решение от типа install, configure and forget it ще ми препоръчате? Пробвал съм Panda Internet Security (или нещо подобно). Трабва ми да е antivirus+antispyware+ (евентуално) firewall. Аntispam не е необходим.
Да е експериментирано дали работи зад прокси и т.н.
Много ми станаха исканията, но ми се струва, че PROM беше пуснал такава тема, но не ни стана ясно до какво решение стигна. Може да обменим опит по този проблем, сигурно и други колеги са с подобен казус!
Предварително благодаря!