Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Формати за запис на DVD
TechBG.com Форуми > IT, Компютри, мултимедия, ... > Софтуер: SETI, операционни системи, интересни програмки...
inter
Някой може ли да обясни с две думи какво означават форматите DVD+R,DVD-R? dunno.gif
emos
С две думи: различна структура на материала, който променя състоянието си под въздейстието на лазерното лъчение (и така образува области с различна отражателна повърхност за 0 и 1 - съотверно облъчен и необлъчен, или обратно, едва ли е важно).
inter
На практика кой формат се записва повече и да речем,че даден диск е DVD+R
може ли да се презапише в DVD-R.Въобще има ли разлика в качеството на записа и количеството информация,която може да се запише на един носител?
emos
Моите наблюдения са, че повече (като предпочитана платформа, а не като място на носителя) се записва в DVD-R. Защото подложките са по-евтини. Както и интересния факт, че:
DVD+R discs should be called +R as they are not recognised by the DVD Forum.  This format, which is essentially very similar to DVD-R, was developed by Philips and Sony... DVD-R and DVD+R
Не виждам защо DVD+R диск може да бъде прехвърлен на DVD-R носител:
DVD-R (General), DVD-R (Authoring), DVD+R, DVD+RW and DVD-RAM discs come in 4.7 GB single-sided (OSTA.org)
Както се вижда и от този линк: Recordable DVD Media Format Guide, както и от последните два (вж. най-долу) капацитетите на носителите са еднакви.
За качеството и надеждността на двата вида носители нямам нито наблюдения, нито отзиви - тази медия е сравнително отскоро на пазара ни...
Всъщност ето ти няколко линка с добре визуализирани разрези на структурата на DVD носителите:
DVD Disc Layout & Formats;
New dual-layer DVD+R technology developed by Philips;
DVD+R/+RW;
DVD-R/-RW
Han Solo
DVD-R стандарта има по-голяма съвместимост с DVD устройствата - компютърни и домашни, но това важи за по-старите, защото почти всички устройства от последните 1-2 години практически поддържат и двата стандарта.
Запис в -R стандарт върху +R диск и обратното мисля че няма как да стане, защото самата записвачка разпознава вида на празния диск, който е сложен в нея за запис и го записва автоматично като -R или +R.
Същевременно, нямах никакъв проблем при сваляне на информация от DVD+R (филм) на хард диска и обратното презаписване на филма върху DVD-R диск.
За цени на празните дискове - не мога да твърдя, че за една и съща марка и модел едните са по-скъпи от другите, понеже си купувам само DVD-R и DVD+R съм ги гледал "през пръсти". Според мене цените са еднакви, но и това зависи от производителя на дисковете.
NO CARRIER
Бе явно тази тема съм я проспал някъде, чак като ми потрябва информация и се разрових я забелязах. Благодаря за хубавите отговори, ще я сложа като ВАЖНА, за да може да се вижда от всички потребители най-отгоре, защото когато опиташ да търсиш DVD, инвижъна нагрубява, че думичките за търсене трябва да са поне с 4 символа, а темата е интересна.
saint056a
Айде информирайте се
http://www.comexgroup.com/storage/dvd_formats_war.htm
target
Нека дам малко информаци на малко остаряла тема, а пък някой ако може да каже нещо повече по долния ми проблем ще съм страшно благодарен.

Имам следната записвачка на лаптопа tsstcorp CD/DVDW TS-L532A /това го пише в Device Manager-a/

След записна на DVD-VIDEO на Princo DVD-R /0,60 лв./ /тези белите/ диска от долу изгаря неправилно /някаде по-светло, някъде по-тъмно, в района на записа/. Това не ме притесняваше толкова, притеснението дойде по-късно когато диска се посрави в някаква устройство независимо дали е компютър или DVD плеър филма някъде спираше сякаш е на пауза за около 20-30 секунди. Записах един DVD-RW Verbatim /3,00 лв./ записа става идеален (подложка изгаря равномерно навсякъде) и филма си върви без горе осочения птоблем.
Когато пиша на Traxdata DVD+R /0,80 лв./ диска отново изгаря неравномерно но филма си върви, това да ли ще се дължи от ценовия фактор на дисковете?
Бихте ли ме посъветвали какви дискове да си купувам, които да бъдат на прилична цена и да изгарят равномерно.
Han Solo
Моите предпочитания за DVD-та клонят към Verbatim и Fujifilm (Fuji са правени в Германия). Нито един бракуван диск от тези марки за над 50-60 записани, включително и "насипни" бройки. Използвам ги от август 2004. Записвал съм само DVD-R / DVD-RW. Имам и един -RW 2x TDK, който също ми е безпроблемен.

Виж дали за твоята записвачка има официален списък с препоръчвани дискове - CD и DVD, защото това може директно да ти отговори на въпроса "какви дискове да ползвам?". За моята "печка" има такъв списък и се придържам към него.

Цените на Verbatim и Fujifilm са около 2 - 2.30 лв. за диск в кутийка, но за сметка на това са бетон. Насипните Verbatim са около 1.50 за 8x дискове.
WinterSoul
Аз записвам на Princo DVD-R. Нямам забележки засега. Записал съм около 50 бройки. Гореспоменатото "неравномерно" изгаряне съм го забелязвал на Verbatim DVD+R и навремето на Verbatim CD-R. Идея си нямам на какво се дължи, но уви и с Вербатим се случва.
Ники Георгиев
Първия Verbatim ми е някъде от около 1996 - едноскоростен, още си го чете PC-то, имам разни други марки - TDK, Sony, Princo, Traxdata, OEM и т.н. правени доста по-скоро, като въобще неможе да се прочете какво има на тях... Не съм убеден, че основно е важно да успееш да запишеш CD или DVD, а по-скоро да го прочетеш и то след време!
mocker
Имам следния проблем:

Преди няколко дена си купих празни DVD-та Verbatim от място от където и друг път съм си купувал. Но немога да записвам върху тях.
Разгледах етикета и там прочетох:

* For use in 16x DVD-R/RW drives ...
* Earlier drives may require firmware upgrade.
* Visit www.dvdhs.com for more information

Старите които съм си купувал са 8х. С тях нямам проблеми. Какъв upgrate да направя за да мога да ги ползвам тия. На посочения сайт нама нищо за моята марка запсвачка LiteON SOHW-1633S-02C

Ако някой знае нека помогне
emos
Е то на сайта на проиводителя за твоята писачка (LiteOn DVDRW SOHW - 1633S си е написано, че за DVD-R записва на 8х скорост. И щом на подложките е написано, че са за 16х писачки, а твоята не е, няма как да е друга ситуацията - те не се разпознават от нея!
Ето ти линк да си изтеглиш ъпдейт на фърмуеъра, пише, че ще можеш да разпознаваш повече подложки, но дали ще стане да се записват на 16х - не знам! Имай впредвид, че боите на новите подложки са си пригодени за определна скорост на запис и не стават за запис при по-бавна скорост. Затова и специално, както в твоя случай, това е отбелязано на опаковката им!
oddi
За неразбралите : DVD алианса така и не постигнаха консенсус със DVD формата и затова има 7 стандарта : DVD+R, DVD-R, DVD+RW,DVD-RW,DVD-VIDEO,DVD-AUDIO, DVD-RAM ( общ и за двата ). smile.gif
mocker
Това значи ли че ако спрат да произвеждат 8х ДВД-та няма да мога да използвам записвачката си ?!
Не искам да записвам с нея на 16Х , просто да работи с тези дискове които има на магазина.
Ще пробвам firmware-a дано има полза от него.
mocker
Благодаря на всички които веха отношение към проблема ми.

След инсталирането на firmware пробвах да запиша едно DVD с DVD Shrink. Скороста на запис я сложих на 8х. Дискът започна да се записва и стигна донякъде, след което ми изведе съобщение за грешка. Пробвах на друг диск (може да съм тъп, но съм упорит) като сложих скоростта на Maximum. Дискът започна да се записва на 8х отново но този път успешно.

Така че си реших проблема.

Още нещо интересно (за мен). В сайта на LiteON написах в търсачката firmware и ми излезе само някаква статийка за някакъв модел на фирмата. След като потърсих в Google firmware и после в резултатите LiteON намерих това което ми трябваше - в сайт на фирмата smile.gif
ilko_rock
Да споделя малко опит и аз. Имам записвачка от 2, може и повече години и разбрах че е важно да има най-новия firmware. Освен това DVD-R, които съм записвал в началото, сега трудно се четат, и от някои свалям със скорост, по бавна и от даунлоада ми от интернет. Поинтересувах се и четох че минусите не били особенно трайни и можели да загубят информацията след време. Със плюсовите досега не съм имал проблем. Перфектни са. Използвал съм най различни марки и установих, че Verbatim ми прилягат най-добре на записвачката. Освен това скороста на която записвам рядко е над 4-та, освен ако не бързам. Смятам, че тя е оптимална и за качеството, и за живота на записвачката. Макар че цените толкова паднаха, че няма какво да я жаля толкова. Купувам DVD-тата от Елтрейд на шпиндел и ми излизат по ефтино от 90 ст. бройката.
nekrofila
А на какъв формат ги записвате самите DVD-та, DVD-ROM (ISO), DVD-ROM (UDF) или DVD-ROM (UDF/ISO)?
Доколкото разбрах основната разлика е, че UDF позволява голям размер на файла. Могат ли да възникнат проблеми със съвместимостта ако диска е записан така?
NO CARRIER
Лично аз пиша само на ISO.
Han Solo
Имам един DVD-R Fujifilm със софтуер, който записах като UDF/ISO съгласно препоръката на един приятел. Дискът се чете безпроблемно на компютърни DVD устройства.

Диск DVD-RW Verbatim, записан по същия начин - DVD UDF/ISO - но със DivX филми, MP3, клипове и картинки, не се чете от домашния ми DVD плеър. При запис на въпросните файлове като DVD ISO върху DVD-RW диска, плеъра "зацепва". Запис само като DVD UDF още не съм пробвал, защото засега нямам и нужда.
Ciko
QUOTE(nekrofila @ Sep 23 2005, 16:42 PM)
А на какъв формат ги записвате самите DVD-та, DVD-ROM (ISO), DVD-ROM (UDF) или DVD-ROM (UDF/ISO)?
Доколкото разбрах основната разлика е, че UDF позволява голям размер на файла. Могат ли да възникнат проблеми със съвместимостта ако диска е записан така?
*

При ISO има ограничение от около 2 GB, затова повечето DVD-та са записани като филма е нацепен на парчета по 1 GB. Обикновено ISO е фабричният формат на тиражираните DVD-та (имам предвид с матрица). whistle.gif
При UDF може и целия диск да е един файл. Проблеми със съвместимостта могат да възникнат защото някой програми и/или операционни системи, а и устройства (плеъри) немогат да работят с толкова големи файлове. ohmy.gif

Сега за разликата между DVD-R и DVD+R. До скоро смятах че няма принципна разлика между тях но не е така. DVD-R действително са по-разпространени в България но в света не е така. При DVD+R кодирането и разпределението на информацията върху носителя е по-добро, което води до по-добро четене при надраскани носители. Позволява възстановяване на информацията при повече загубени байтове. DVD+R е около два пъти по-добре. В началото на налагането на DVD+R технологията носителите бяха по-трудни за производство и от там малко по-скъпи, при това стартираха малко по-късно и предполагам затова са по-малко разпространени тук. wub.gif
orakk
ей само и само да напиша нещо тук се регистрирах че иначе няма как.. сега първо да кажа че съм изписал доста дискове и ще пиша всичко от личен опит ! първо важно е с каква писачка ги пишете, а относно за дисковете... препоръчвам тези на HP DVD-R /принтабъл/ засега с тях нямам проблем вярно е това че след време ... след около 3 години някой от диковете си губят информацията.. това е много гадно и цените си неща е добре да презаписвате през няколко години
също бих препоръчал една много неизвестна марка /REDISK/но са страхотни дискове, какво имам в предвид че са страхотни ами когато запиша моето филмче на такъв диск аз искам всеки който го купи да може да си го гледа спокойно в къщи да ама има хора който си купуват плеери от битака и там лазерчето е много изтощено и плеера си избира кои дискове да чете че имено тези дискове се четат и от изтощени лазари не знам защо но е така а дисковете ги купувах от фирма вали в.търново с куриер но нещо се загубиха и затова сега от четене по други форуми преминах на HP DVD-R /принтабъл/, работя с принтабул защото ги рисувам , а за презаписваеми пак ще препоръчам HP DVD+RW... ами презаписвам ги мноого кратно и нямат проблеми... , а когато си взема DVD-RW каквато и да е марката не издържат повече от 3,4 презаписа ...това бих написал отностно диковете но може би темата е свързана пряко и с писачките на DVD-та защото според мен има значение и с каква писачка се пише върху дисковете цените им паднаха много но качеството им си е все същото след запис на 100 /орентировъчна бройка/ диска и започват проблемите , а ни е търсим проблемите в подложките.
apofisking
Има едно старо правило, че цената определя качеството ! blush.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.