Здравейте,
имам следния проблем с компютъра си и ще бъда много благодарна ако може някой да ми помогне и ориентира.Компютъра от известно време не се включва при натискането на бутона за стартиране-веднъж тръгне веднъж не.Когато реши да стартира всичко работи коректно и без проблеми.Понякога при натискане на бутона за стартиране светват и двата бутона пауър и ресет и нищо не се появява на екрана,тогава трябва да спра компютъра с продължително натискане на бутона пауър и да изчакам 15-20 минути(иначе не иска да тръгва,мислех си дали има някаква защита захранването нямам идея вероятно ли е) и тогава при натискане на пауър бутона тръгва нормално.Проблема зачестява определено-да не иска да тръгва-понякога и по цял ден не желае да стартира,понякога за да тръгне спирам и пускам тока и след извество време тръгва.Не зная как да си обесня това един път има ток един път не.Ако е захранването не би ли следвало вообще на не тръгне един път завинаги,ако е дъното не би ли следвало да има ток поне в бутона пауър-нямам идея въпреки че кабелите от бутоните отиват в дъното,не съм комютърен специалист затова се обръща за помощ към вас.
Каква според вас е възможната причина за ядовете ми?Дъното върви с една програма която показва че всичко е в норма с изключение на Vsb voltage при норма 4,51-5,50 показва че е 4,00волта-какъв е този стендбай волтаж и може ли той да е причина за проблема?Той пада и под 4,00 волта-3,85,3,65 волта,не зная каква може да е причината да е по-нисък,в захранването ли е проблема или другаде,какво да направя?Вообще възможно ли е този по нисък волтаж да е причина да не иска да тръгва компютъра или е другаде проблема?

Ето какво показва sandra за волтажите.Извинявам се че е на френски,но на такъв език ползвам програмите.
Много ви моля за помощ че живея на майната си в Африка и няма към кого да се обърна трябва сама да се справя,местните специалисти винаги казват че висмко разбират и пипат смело а човек се чувства ужасно когато си даде сметка че като лаик знае повече от "специалиста",страхувам се да им доверя компютъра си,нямам идея дали може да е от полза схемата на дъното.Не мога да отдиференцирам дали е от захранването ,от дъното или от нещо друго може да е,моля ни помогнете ми! Няма вируси червеи и тем подобни буболечки.
Благодаря предварително на всички отделили време да ми отговорят!
Беа
Tension du CPU : 1.65V
Tension +3.3V : 3.22V
Tension +5V : 5.03V
Tension +12V : 11.55V
Tension -12V : -7.01V
Tension -5V : 0.33V
Tension de Veille : 4.12V
Tension de la Batterie : 3.09V
дъно -Abit KD7(VIA KT400-8235)
захранване-Q-TEC PSU 400W DUAL FAN GOLD
AMD AthlonXP 1.80GHz
HD- WDC WD800BB-60JA1
GF4 Ti4200 ABIT Siluro
recorder Plextor CD-R
DVD -Rom
Bios system-Phoenix Technologies,LTD 6.00 PG
emos
Feb 3 2005, 19:47 PM
Добре дошла!

Съжалявам за повода ти за твоето присъединяване!

Но пък и да изкажа ободрението си за предположението ти - и според мен проблемът е в захранването. Това напрежение е много ниско.
Пробвай с 20-на доларово захранване, можеш и сама да си го смениш, куплунзите им са стандартни, просто си нарисувай кое с какъв куплунг е захранено и така.. Е, ако искаш. може и направо в сервиза да отидеш и да заявиш, че искаш да ти се смени захранването - може и да стане!

Успех!
Marvin
Feb 3 2005, 20:26 PM
Здравей и от мен! Наистина, проблемът най-вероятно е породен от заминаващо си захранване. Поне на такова прилича. Остарели и разсъхнали са се елементите му. Само че, ми се ще да обърна внимание и на други възможни дефекти, които дават същите (подобни!) признаци.
Може да има дефектирали елементи (най-често кондензатори) по дънната платка. Можеш да поогледаш дъното, дали не са му надути кондензаторите около цокъла на процесора. Но може и да не забележиш нищо, щото повредата може и да не е видима.
Провери дали се развъртат всичките перки в компютъра, след като го включиш. Ако перката на процесора не тръгва всеки път, поради набиране на прах или изсъхване на лагерите, ефектът ще е подобен, защото се включва защита и машината не пали. Но в този случай, обаче, ще изгасва всичко, а няма да продължат да светят бутоните. Все пак се увери, че всичко видимо е наред.
Това се сещам за сега!
Здравейте отново,
Благодаря ви за отговорите!Това което ми прави впечатление като е отворена кутията и пускам и спирам тока вентилаторите и по захранването и дъното един път мръдват друг път не-(леко се завъртат)Не знам дали е симптом за нещо това.
Мерси!!
Marvin
Feb 3 2005, 22:08 PM
Определено няма да е от задръстване с прах на вентилатор -не може едновременно всичките!
Иначе, това се получава при късо съединение някъде. Може би именно някой вентилатор окъсява веригата и се срива цялото захранване. Пробвай да разкачиш от конекторите им всичките вентилатори (на процесора и по кутията, на захранването няма да можеш!). И пробвай, дали машината ще пали всеки път без перки! Но само за кратко -палиш, тръгва и гасиш! Не за по-дълго. Не махай радиатора от процесора -само изскубни конекторчето на перката му! Така ще се елиминира случаят на повреден и забил вентилатор и ако е от това, ще си проличи. Ако имаш някаква друга перка (каквато и да е), можеш да я боднеш в конектора на процесорната, за да се излъже защитата на дъното, че тя си работи. Или влез в биоса и я изключи тая защита (при положение че изобщо я има!), за да е сигурно, че ще запали без перки.
BrowseMan
Feb 3 2005, 22:25 PM
На мен ми идват още няколко възможни места от къде може да възниква проблема, но преди това няколко въпроса:
1) След като успееш да стартираш ПС-то, работи ли нормално, забива ли, изобщо нещо ненормално има ли?
2) Наред ли е всичко по ел.мрежата, дали напрежението в дома ти е нормално? Дали имаш проблеми с други уреди в стаята, където е ПС-то?
3) Случайно да ти е направило впечатление, кога се появява този проблем, дали има някакво събитие с което може да се свърже или обратно, някакво събите след което пс-то тръгва.
А ето и го и идеите ми за причината на проблема, макар прости и глупави, страшно вероятно проблема да е от тях:
1) Самия старт бутон не функционира правилно. Изпорбвай да го натиснеш по-силно или многократно и бързо.
2) Кабелите от захранването не правят добър контакт. Това от личен опит, губил съм си цял ден докато установя този проблем. Пробвай да извадиш всички кабели един по един и да ги върнеш обратно в гнездата им като приложиш малко допълнителна сила.
Ами това е.
Edit: Докато съм писал виждам че са се появили нови мнения, та да попитам като казваш "пускам и спирам тока" имаш предвид, че вадиш захранващия кабел и пак го вкючваш или просто натискаш power бутона.
Ако вадиш захранващия кабел и го вкарваш, то този ефект с лекото завъртане е напълно нормален, и не говори за нищо проблемно.
Ако пък действаш с power бутона то тогава полижението седи както го е описал Marvin в последното си мнение по темата.
NO CARRIER
Feb 3 2005, 23:36 PM
QUOTE(Marvin @ Feb 3 2005, 20:26 PM)
Може да има дефектирали елементи (най-често кондензатори) по дънната платка. Можеш да поогледаш дъното, дали не са му надути кондензаторите около цокъла на процесора.

QUOTE(BrowseMan @ Feb 3 2005, 22:25 PM)
1) Самия старт бутон не функционира правилно. Изпорбвай да го натиснеш по-силно или многократно и бързо.
Можеш да опиташ да смениш Power с Reset бутона и да стартираш от там.
Здравейте всички и благодаря!
поздрави на всички сънародници и специални поздрави на BrowseMan и Marvin, че сме от един град,много хубав град!
Ето отговорите на въпросите
след като стартирам ПС-то - ако реши да тръгне- всичко работи перфектно,без никакъв проблем ,мога да пратя какво показва Сандра за дъното като работи компютъра ако това може да ви ориентира по добре от моите описания
сменихме и мрежата в смисъл това беше първото за което помислихме и пуснахме отделен кабел от електромера (електротехник направи това ) по дебел и заземен специално за ПС-то, но проблеми с други ел уреди няма,освен че ми се струва че климатика работи като че ли по-добре след смяната за кабелите-тръгва от електромера един кабел който после от разпределителна кутия се разделя на две, пусна се един кабел за климатика и един за ПС-то
компютъра го имам от 2 години,в началото работеше прекрасно,имаше едно цъкване и спиране сякаш се включва и изключва реле мисля че това беше някой вентилатор(сума вентилатори има това ПС) което се развали в смисъл спря да цъка после се разтрака вентилатора и спря съвсем според мен, защото вече нито цъква нито трака-мисля че е вентилатор някой по видеокартата .това беше може би на 4-5-я месец от купуването,от тогава компютъра си е работил нормално никакви проблеми не е имало,един от най-хубавите компютри който съм ползвала.единственото по странно е това че като спре тока и дойде отново ПС-то не тръгва -като натисна пауър бутона светват и двата бутона пауър и ресет,но нищо не се зарежда на екрана,спирам компютъра от бутона пауър и след 15-20 минути, но не по рано -ако преди това пробвам няма никой,никакъв ток и тръгва нормално без проблем.понеже това се случваше винаги при спиране и идване на тока си мислих (поне опитвам де ;-)) че може да има някаква защита и затова не иска да тръгне веднага но нямам никаква идея дали има вообще подобни защити по дъно или захранване.преместихме се в друга къща и от преди около 2 месеца започна да прави тези номера с тръгването и без да е спирал тока и затова сменяхме кабели по инсталацията като първо помислихме че там е проблема обаче проблема с ПС-то си остана,започна да зачестява, дори съвсем се стъжни работата като от около 4-5 дни е проблем да се подкара в смисъл да се появи ток в бутона пауър и да тръгне,обикновенно няма ток в бутона.като зачести проблема за да тръгне трябваше са спра тока(като казвам спирам и пускам тока имам предвид точно че вадя захранващия кабел и пак го слагам) и да го пусна да изчакам 15-20 минути и тогава да го пусна.нещата ставаха по зле защото преди на спиране и пускане на тока реагираше поне след 15-20 минути, а сега не винаги реагира и си мисля че може би не е добре за ПС-то това пускане и спиране на тока.за ефекта на завъртане на вентилаторите - нормално ли е един път да се завъртат, а друг път не?не трябва ли да реагират при всяко включване на токовия кабел?след като съвсем спря го отворихме почистихме от праха понаместихме кабелите и тръгна работи един ден коректно и пак почна да прави същите мизерии да няма ток в бутона и да не иска да стартира независимо от ваденето и слагането на токовия кабел,един път тръгва един път не и така.описвам ви всички проблеми които е показвал от както го имаме компютъра без да имам идея дали имат връзка с настоящия проблем.когато спря преди повече от 1,5 година време единия вентилатор показваше че Vbat e с по висок волтаж не знам защо,а сега е в норма, но пък този стенбай волтаж сега е по нисък.писах за този вентилатор въпреки че това е нещо което се е случило много отдавна и въпреки това е работил нормално компютъра след като четох писаното от Marvin че може някой вентилатор да скъсява веригата.мисля че този вентилатор който отказа е някой по видеокартата,но не съм 100 процента сигурна все пак не вдявам много от компютри.
самия старт бутон проверявахме, но май не е там проблема цъкването е съвсем коректно еднакво , не мърда бутона. намерихме едно подобно захранване в смисъл че е 400W но е с един вентилатор, а настоящото е с два-не знам това има ли значение,все още не сме пробвали да го сменяме че понеже сме лаици се страхуваме да не скапем нещо и затова се опитваме първо да сме сигурни дали е то или дъното или друго и тогава да почнем да пипаме.
Ами това е за сега,благодаря ви още веднъж от сърце за отделеното време за ядовете ми!
Беа
Marvin
Feb 4 2005, 12:36 PM
Добре си описала всичко, но не мисля, че това променя нещо в досегашните догадки. Всичко, написано по-горе продължава да е в сила и трябва да се провери едно по едно. Все пак, като описваш всичките ти премеждия с тока, ми се струва доста наложително, да си купиш ново захранване, но не, както казва
emos за 20$. Трябва ти някое не толкова мощно, колкото сигурно захранване от добра марка, което да намали страничните ефекти от тези чести спирания и идвания на тока и некачествените кабели на къщата. Няма значение броят на вентилаторите в него, а качеството му (разбирай
цената!). Сегашното ти, определено е трагедия и щом е вече на 2 години, нека не го мъчим повече! Трябва ти някое 300-350 ватово захранване, но направено по всички стандарти и без пестени компоненти в него, с налично Passive или Active PFC (т.е. достатъчно тежко!). Нещо около 50$, които няма да са хвърлени на вятъра, дори и да се окаже, че моментните ти проблеми са причинени от нещо друго. Поне ще е сигурно, че сегашните (и бъдещи проблеми) не са от него. И, като отхвърлим и съмненията относно вентилаторите, ще остане само дъното, като възможен причинител на неприятности. Тка че, карай едно по едно и по-смело и решително с експериментите (но не невнимателно!).
PS: И аз живея в онзи хубав град...
emos
Feb 4 2005, 15:32 PM
QUOTE(Marvin @ Feb 4 2005, 13:36 PM)
... ми се струва доста наложително, да си купиш ново захранване, но не, както казва emos за 20$.
Като препатил, експериментирал и писал по въпроса (
тук,
тук и
тук) юзър мисля, че знам какво значи 20$ PSU. Написах тази стойност, защото колежката е извън БГ. И ако си купи от магазина такова захранване, с което само да пробва дали всичко е ОК, след това съм сигурен, че не би било проблем да си го върне в магазина и да си доплати за ново. Или греша?
Marvin
Feb 4 2005, 18:15 PM
emos, не мога да го разбера това захранване за 20$, за което говориш, от кой тип е точно и защо после ще трябва
Bea да го връща и да си взима ново. Втора употреба ли е, по-слабо ли е, от съвсем боклучавите ли е...? За тези пари е ясно, че няма да е читаво!? Имаш придвид да пробва с евтино и после да си купи нещо истинско ли? Много сме ги дъвкали тези теми и знам, че си наясно с материала, просто не мога в момента да ти схвана идеята. Или нещо ми убягва, или ти не си обяснил като хората.

Именно, защото е извън България и ще трябва да си реши проблемите веднъж за винаги, сметнах, че ще е добре да даде повечко пари за захранване, пък даже и проблемите да не са от него. Един вид, да стъпи на твърда почва. Ще знае, че ще й върши работа дълго време и ще й пази РС-то!
neznae6t
Feb 4 2005, 18:25 PM
Като Fortron-а на некрофила ли. Не че нещо, ама жената искаше да разбере къде и е проблемът. Установи се, че е в захранването, от там нататък, дали ще е Фортрон, дали ще е Сиртек или Антек, дали ще е Кодген или друг китайски боклук който все пак работи, тя ще си реши. Може пък в Африка да получават от по-добрата партида евтини захранвания
emos
Feb 4 2005, 19:10 PM
Ами не съм обяснил добре, явно... Сори!
Сега имам малко време, опитвам наново:
Знаех, че
Bea живее в чужбина, където отношението към клиента е доста по-различно, отколкото тук. Доколкото знам, там наистина важи принципа "Клиента винаги има право". Другото, което знам за чужбина е, че компонентите са доста по-евтини. За сметка на човешкия труд.
Та затова, след приятното впечатление от нейния пост, реших си, че
Bea е достатъчно кадърна, за да направи тест дали проблемът й е от захранването... Хм, ето сега разбирам какво съм пропуснал - ето това: с някакво ново захранване, дори и от 20$, с разкачени всички хардове, CD-та, мрежови и пр. карти, освен видеокартата, клавиатурата и мишката, да се тества "запалването" на компютъра. Ако се окаже, че РС-то пали всеки път - връща захранването в магазина (което пък може и да не се случи, затова и набутването да е по-малко) и посещение в сервиз. За да каже, че иска да й се смени захранването с такова, като моето (от подписа ми), примерно, и да си получи обратно компютъра със съответната гаранция не само върху компонента, но и върху труда. Срещу вече заслужено дадените пари, де. Заслужени, защото ще е ясно, че няма да я будалкат с някакви други измислени проблеми. И по този начин се избягват парите за диагностика от страна на сервизните техници. E, поне аз така бих реагирал в подобна ситуация....
Използвах 20$ по преценка, че и тук могат да се намеря свестни захранвания - и вие сте споменавали Sirtec от този ценови диапазон - в момента Мост предлагат SIRTEC SI-C230P2 за 27$, а SIRTEC ATX-310-202 за 26$. Защо пък там да не са 20$?
Ами,
Matrvin, надявам се, че поразсеях недоумението около изказването си!
Успех на
Bea!
Да сте живи и здрави момчета, всички!
Благодаря ви за помощта!Сега да ви кажа какво мога да пробвам,имам под ръка захранване Microlux 400W switching power 230V 3A 50-60Hz ATX12V version1.3 P4 ново което не съм плащала взела съм го само да го пробвам и не съм длъжна да го купя мога да го върна обратно.Не знам дали ви говори нещо тази марка и този модел това можах да намеря в наше село.Като пише Р4 това значи ли че няма проблем да пробвам като съм с атлон?Също има ли риск да направя беля "пробвайки"новото захранване(това ще стане в неделя живот и здравестискайте палци) и трябва ли да внимавам особенно с нещо?Може ли да направим беля по дъното или друг хардуер?Като отворим да пробваме захранването ще огледаме и кондензаторите по дънотоМоля ви кажете с какво трябва да внимаваме като пробваме захранването-като за хора с медицинско образование,не техническо
Благодаря ви пак!
Беа
neznae6t
Feb 4 2005, 20:44 PM
Ако си извадиш кабелите от куплунгите по дъното без нерви, т.е. да не е "джелатската", няма да имаш проблеми. Вероятността да скапеш нещо по дъното от кофти ток е минимална, все пак се предполага, че вземаш работещо захранване.
Здравейте,
бих искала да ви попитам следното-изглежда този микролукс за който ви писах че сме намерили определено не е много свястно захранване защото не е така тежко и цената му е ниска-около 20 долара идва, май по китайски лиценц произведено! другото което предлагат като захранвания били дел и НР,аз поне си мисля че са правени за дел и НР.,ама знам ли....
та с две думи исках да ви питам ако сменя настоящето захранване с този микролукс мога ли да компенсирам вероятното по-лошо качество включа UPS или не е така?
Благодаря ви!
Marvin
Feb 7 2005, 15:40 PM
UPS-ът не замества доброто захранване! Той ти гарантира работа на компютъра Х-минути, след като е спрял токът! Нищо повече! А захранването се грижи за трансформиране, стабилизиране и филтриране на напреженията, необходими за работата на РС-то. Даже е необходимо да ти е прилично захранването, за да сработи UPS-ът навреме, без да ти гасне компютърът. Защото захранването трябва да осигури няколок милисекунди работа без ток, в което време да се включе UPS-ът! Имал съм случаи на РС-та със скапани захранвания, които след спиране на тока, си гаснеха и после им се включваха UPS-ите! Така че, двете неща взаимно се допълват и имат изисквания едно към друго, за да се сработят заедно. А бе, да си го кажем с две думи, това, дето си го намислила, няма да стане!
По въпроса за микролукс-а -очевидно не е качествено захранване и няма да ти свърши работа, за да си спокойна дълго време! Обаче, ако с ново такова, РС-то проработи нормално, поне ще знаеш къде е бил проблемът. Захранванията с марка DELL и HP звучат много по-аавторитетно, но в крайна сметка, те са поръчани за изработка при трети фирми, които, да се надяваме, са се справили със задачата. Номерът е да са с достатъчно мощност (300W) и няма да са зле. Обаче, поне при старите им серии компютри (повечето!), тези захранвания не са стандартни и са несъвместими с останалите, т.е. стават си само за техните компютри, кутии и дъна. Така че, ако не е стандартно ATX захранване, а извадено от такъв "марков" компютър, или е правено специално за него, изобщо забрави да стане. Но, ако се пробва и стане на твоята машина, мисля че върши работа.
Здравейте отново и благодаря на всички за търпението и отделеното внимание ца проблемите ми!
Мизерника се оказа захранването,сменихме го успешно нищо не гръмна

тръгва и спира компютъра когато му каже човек, всичко е коректно,стенбай волтажа вендага се нормализира единствено е по висок Vbat волтажа-нямам идея защо, проблем ли е и може ли да направи бели това?
За UPS и качеството на захранването разбрах ,благодаря!
Благодаря още веднъж от сърце на всички отговорили!
Беа
Marvin
Feb 8 2005, 10:12 AM
Поздравления!
Не се притеснявай толкова за Vbat! Не знам колко ти е точно, но е нормално, да показва 3.2-3.3V, че и повече. Това да не ти бърка работата! А и хардуерните монитори често бъркат, така че не се знае кое е вярно. Щом другото е ОК, свиркай си!
JOe_
Oct 4 2007, 21:14 PM
здравеите

))и аз като другите имам проблем

)да ви попитам за този усилвател в младконструктор 100w може ли да се сложи захранване от комп??
emos
Oct 5 2007, 07:02 AM
Ако "комп" = РС (персонален компютър тип АТХ), то отговорът е "Не!"
JOe_
Oct 5 2007, 11:04 AM
QUOTE(emos @ Oct 5 2007, 08:02 AM)

Ако "комп" = РС (персонален компютър тип АТХ), то отговорът е "Не!"
Да комп=pc ,не трябваше да го пиша така ,изинявам се и ти благодаря за отговора ,но да те питам и за стабилизаторите от едно време дали мога да го използвам за захранване ако го преобразувам някак си?
emos
Oct 5 2007, 14:27 PM
Какъв стабилизатор, от какво време, да се преобразува как, да прави какво, за да се използва къде - всъщност какво питаш?!?
И защо не си отвориш тема, че оспамихме темата на Веа?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.