Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Проблем с дъното или захранването
TechBG.com Форуми > IT, Компютри, мултимедия, ... > Хардуер: Процесори, Дъна, Видео карти, GSM и т.н.
Bea
Здравейте,
имам следния проблем с компютъра си и ще бъда много благодарна ако може някой да ми помогне и ориентира.Компютъра от известно време не се включва при натискането на бутона за стартиране-веднъж тръгне веднъж не.Когато реши да стартира всичко работи коректно и без проблеми.Понякога при натискане на бутона за стартиране светват и двата бутона пауър и ресет и нищо не се появява на екрана,тогава трябва да спра компютъра с продължително натискане на бутона пауър и да изчакам 15-20 минути(иначе не иска да тръгва,мислех си дали има някаква защита захранването нямам идея вероятно ли е) и тогава при натискане на пауър бутона тръгва нормално.Проблема зачестява определено-да не иска да тръгва-понякога и по цял ден не желае да стартира,понякога за да тръгне спирам и пускам тока и след извество време тръгва.Не зная как да си обесня това един път има ток един път не.Ако е захранването не би ли следвало вообще на не тръгне един път завинаги,ако е дъното не би ли следвало да има ток поне в бутона пауър-нямам идея въпреки че кабелите от бутоните отиват в дъното,не съм комютърен специалист затова се обръща за помощ към вас.
Каква според вас е възможната причина за ядовете ми?Дъното върви с една програма която показва че всичко е в норма с изключение на Vsb voltage при норма 4,51-5,50 показва че е 4,00волта-какъв е този стендбай волтаж и може ли той да е причина за проблема?Той пада и под 4,00 волта-3,85,3,65 волта,не зная каква може да е причината да е по-нисък,в захранването ли е проблема или другаде,какво да направя?Вообще възможно ли е този по нисък волтаж да е причина да не иска да тръгва компютъра или е другаде проблема? no.gif Ето какво показва sandra за волтажите.Извинявам се че е на френски,но на такъв език ползвам програмите.

Много ви моля за помощ че живея на майната си в Африка и няма към кого да се обърна трябва сама да се справя,местните специалисти винаги казват че висмко разбират и пипат смело а човек се чувства ужасно когато си даде сметка че като лаик знае повече от "специалиста",страхувам се да им доверя компютъра си,нямам идея дали може да е от полза схемата на дъното.Не мога да отдиференцирам дали е от захранването ,от дъното или от нещо друго може да е,моля ни помогнете ми! Няма вируси червеи и тем подобни буболечки.

Благодаря предварително на всички отделили време да ми отговорят! smile.gif
Беа
Tension du CPU : 1.65V

Tension +3.3V : 3.22V

Tension +5V : 5.03V

Tension +12V : 11.55V

Tension -12V : -7.01V

Tension -5V : 0.33V

Tension de Veille : 4.12V

Tension de la Batterie : 3.09V

дъно -Abit KD7(VIA KT400-8235)
захранване-Q-TEC PSU 400W DUAL FAN GOLD
AMD Athlon™XP 1.80GHz
HD- WDC WD800BB-60JA1
GF4 Ti4200 ABIT Siluro
recorder Plextor CD-R
DVD -Rom
Bios system-Phoenix Technologies,LTD 6.00 PG
emos
Добре дошла! smile.gif
Съжалявам за повода ти за твоето присъединяване! cry.gif
Но пък и да изкажа ободрението си за предположението ти - и според мен проблемът е в захранването. Това напрежение е много ниско.
Пробвай с 20-на доларово захранване, можеш и сама да си го смениш, куплунзите им са стандартни, просто си нарисувай кое с какъв куплунг е захранено и така.. Е, ако искаш. може и направо в сервиза да отидеш и да заявиш, че искаш да ти се смени захранването - може и да стане! wink.gif
Успех! smile.gif beer.gif
Marvin
Здравей и от мен! Наистина, проблемът най-вероятно е породен от заминаващо си захранване. Поне на такова прилича. Остарели и разсъхнали са се елементите му. Само че, ми се ще да обърна внимание и на други възможни дефекти, които дават същите (подобни!) признаци.
Може да има дефектирали елементи (най-често кондензатори) по дънната платка. Можеш да поогледаш дъното, дали не са му надути кондензаторите около цокъла на процесора. Но може и да не забележиш нищо, щото повредата може и да не е видима.
Провери дали се развъртат всичките перки в компютъра, след като го включиш. Ако перката на процесора не тръгва всеки път, поради набиране на прах или изсъхване на лагерите, ефектът ще е подобен, защото се включва защита и машината не пали. Но в този случай, обаче, ще изгасва всичко, а няма да продължат да светят бутоните. Все пак се увери, че всичко видимо е наред.
Това се сещам за сега!
Bea
Здравейте отново,
Благодаря ви за отговорите!Това което ми прави впечатление като е отворена кутията и пускам и спирам тока вентилаторите и по захранването и дъното един път мръдват друг път не-(леко се завъртат)Не знам дали е симптом за нещо това.
Мерси!!
Marvin
Определено няма да е от задръстване с прах на вентилатор -не може едновременно всичките!
Иначе, това се получава при късо съединение някъде. Може би именно някой вентилатор окъсява веригата и се срива цялото захранване. Пробвай да разкачиш от конекторите им всичките вентилатори (на процесора и по кутията, на захранването няма да можеш!). И пробвай, дали машината ще пали всеки път без перки! Но само за кратко -палиш, тръгва и гасиш! Не за по-дълго. Не махай радиатора от процесора -само изскубни конекторчето на перката му! Така ще се елиминира случаят на повреден и забил вентилатор и ако е от това, ще си проличи. Ако имаш някаква друга перка (каквато и да е), можеш да я боднеш в конектора на процесорната, за да се излъже защитата на дъното, че тя си работи. Или влез в биоса и я изключи тая защита (при положение че изобщо я има!), за да е сигурно, че ще запали без перки.
BrowseMan
На мен ми идват още няколко възможни места от къде може да възниква проблема, но преди това няколко въпроса:
1) След като успееш да стартираш ПС-то, работи ли нормално, забива ли, изобщо нещо ненормално има ли?
2) Наред ли е всичко по ел.мрежата, дали напрежението в дома ти е нормално? Дали имаш проблеми с други уреди в стаята, където е ПС-то?
3) Случайно да ти е направило впечатление, кога се появява този проблем, дали има някакво събитие с което може да се свърже или обратно, някакво събите след което пс-то тръгва.
А ето и го и идеите ми за причината на проблема, макар прости и глупави, страшно вероятно проблема да е от тях:
1) Самия старт бутон не функционира правилно. Изпорбвай да го натиснеш по-силно или многократно и бързо.
2) Кабелите от захранването не правят добър контакт. Това от личен опит, губил съм си цял ден докато установя този проблем. Пробвай да извадиш всички кабели един по един и да ги върнеш обратно в гнездата им като приложиш малко допълнителна сила.
Ами това е.
Edit: Докато съм писал виждам че са се появили нови мнения, та да попитам като казваш "пускам и спирам тока" имаш предвид, че вадиш захранващия кабел и пак го вкючваш или просто натискаш power бутона.
Ако вадиш захранващия кабел и го вкарваш, то този ефект с лекото завъртане е напълно нормален, и не говори за нищо проблемно.
Ако пък действаш с power бутона то тогава полижението седи както го е описал Marvin в последното си мнение по темата.
NO CARRIER
QUOTE(Marvin @ Feb 3 2005, 20:26 PM)
Може да има дефектирали елементи (най-често кондензатори) по дънната платка. Можеш да поогледаш дъното, дали не са му надути кондензаторите около цокъла на процесора.

QUOTE(BrowseMan @ Feb 3 2005, 22:25 PM)
1) Самия старт бутон не функционира правилно. Изпорбвай да го натиснеш по-силно или многократно и бързо.

Можеш да опиташ да смениш Power с Reset бутона и да стартираш от там.

beer.gif
Bea
Здравейте всички и благодаря!
поздрави на всички сънародници и специални поздрави на BrowseMan и Marvin, че сме от един град,много хубав град!
Ето отговорите на въпросите
след като стартирам ПС-то - ако реши да тръгне- всичко работи перфектно,без никакъв проблем ,мога да пратя какво показва Сандра за дъното като работи компютъра ако това може да ви ориентира по добре от моите описания
сменихме и мрежата в смисъл това беше първото за което помислихме и пуснахме отделен кабел от електромера (електротехник направи това ) по дебел и заземен специално за ПС-то, но проблеми с други ел уреди няма,освен че ми се струва че климатика работи като че ли по-добре след смяната за кабелите-тръгва от електромера един кабел който после от разпределителна кутия се разделя на две, пусна се един кабел за климатика и един за ПС-то
компютъра го имам от 2 години,в началото работеше прекрасно,имаше едно цъкване и спиране сякаш се включва и изключва реле мисля че това беше някой вентилатор(сума вентилатори има това ПС) което се развали в смисъл спря да цъка после се разтрака вентилатора и спря съвсем според мен, защото вече нито цъква нито трака-мисля че е вентилатор някой по видеокартата .това беше може би на 4-5-я месец от купуването,от тогава компютъра си е работил нормално никакви проблеми не е имало,един от най-хубавите компютри който съм ползвала.единственото по странно е това че като спре тока и дойде отново ПС-то не тръгва -като натисна пауър бутона светват и двата бутона пауър и ресет,но нищо не се зарежда на екрана,спирам компютъра от бутона пауър и след 15-20 минути, но не по рано -ако преди това пробвам няма никой,никакъв ток и тръгва нормално без проблем.понеже това се случваше винаги при спиране и идване на тока си мислих (поне опитвам де ;-)) че може да има някаква защита и затова не иска да тръгне веднага но нямам никаква идея дали има вообще подобни защити по дъно или захранване.преместихме се в друга къща и от преди около 2 месеца започна да прави тези номера с тръгването и без да е спирал тока и затова сменяхме кабели по инсталацията като първо помислихме че там е проблема обаче проблема с ПС-то си остана,започна да зачестява, дори съвсем се стъжни работата като от около 4-5 дни е проблем да се подкара в смисъл да се появи ток в бутона пауър и да тръгне,обикновенно няма ток в бутона.като зачести проблема за да тръгне трябваше са спра тока(като казвам спирам и пускам тока имам предвид точно че вадя захранващия кабел и пак го слагам) и да го пусна да изчакам 15-20 минути и тогава да го пусна.нещата ставаха по зле защото преди на спиране и пускане на тока реагираше поне след 15-20 минути, а сега не винаги реагира и си мисля че може би не е добре за ПС-то това пускане и спиране на тока.за ефекта на завъртане на вентилаторите - нормално ли е един път да се завъртат, а друг път не?не трябва ли да реагират при всяко включване на токовия кабел?след като съвсем спря го отворихме почистихме от праха понаместихме кабелите и тръгна работи един ден коректно и пак почна да прави същите мизерии да няма ток в бутона и да не иска да стартира независимо от ваденето и слагането на токовия кабел,един път тръгва един път не и така.описвам ви всички проблеми които е показвал от както го имаме компютъра без да имам идея дали имат връзка с настоящия проблем.когато спря преди повече от 1,5 година време единия вентилатор показваше че Vbat e с по висок волтаж не знам защо,а сега е в норма, но пък този стенбай волтаж сега е по нисък.писах за този вентилатор въпреки че това е нещо което се е случило много отдавна и въпреки това е работил нормално компютъра след като четох писаното от Marvin че може някой вентилатор да скъсява веригата.мисля че този вентилатор който отказа е някой по видеокартата,но не съм 100 процента сигурна все пак не вдявам много от компютри.
самия старт бутон проверявахме, но май не е там проблема цъкването е съвсем коректно еднакво , не мърда бутона. намерихме едно подобно захранване в смисъл че е 400W но е с един вентилатор, а настоящото е с два-не знам това има ли значение,все още не сме пробвали да го сменяме че понеже сме лаици се страхуваме да не скапем нещо и затова се опитваме първо да сме сигурни дали е то или дъното или друго и тогава да почнем да пипаме.
Ами това е за сега,благодаря ви още веднъж от сърце за отделеното време за ядовете ми!
Беа
Marvin
Добре си описала всичко, но не мисля, че това променя нещо в досегашните догадки. Всичко, написано по-горе продължава да е в сила и трябва да се провери едно по едно. Все пак, като описваш всичките ти премеждия с тока, ми се струва доста наложително, да си купиш ново захранване, но не, както казва emos за 20$. Трябва ти някое не толкова мощно, колкото сигурно захранване от добра марка, което да намали страничните ефекти от тези чести спирания и идвания на тока и некачествените кабели на къщата. Няма значение броят на вентилаторите в него, а качеството му (разбирай цената!). Сегашното ти, определено е трагедия и щом е вече на 2 години, нека не го мъчим повече! Трябва ти някое 300-350 ватово захранване, но направено по всички стандарти и без пестени компоненти в него, с налично Passive или Active PFC (т.е. достатъчно тежко!). Нещо около 50$, които няма да са хвърлени на вятъра, дори и да се окаже, че моментните ти проблеми са причинени от нещо друго. Поне ще е сигурно, че сегашните (и бъдещи проблеми) не са от него. И, като отхвърлим и съмненията относно вентилаторите, ще остане само дъното, като възможен причинител на неприятности. Тка че, карай едно по едно и по-смело и решително с експериментите (но не невнимателно!). biggrin.gif
PS: И аз живея в онзи хубав град...
emos
QUOTE(Marvin @ Feb 4 2005, 13:36 PM)
... ми се струва доста наложително, да си купиш ново захранване, но не, както казва emos за 20$.
Като препатил, експериментирал и писал по въпроса (тук, тук и тук) юзър мисля, че знам какво значи 20$ PSU. Написах тази стойност, защото колежката е извън БГ. И ако си купи от магазина такова захранване, с което само да пробва дали всичко е ОК, след това съм сигурен, че не би било проблем да си го върне в магазина и да си доплати за ново. Или греша?
Marvin
emos, не мога да го разбера това захранване за 20$, за което говориш, от кой тип е точно и защо после ще трябва Bea да го връща и да си взима ново. Втора употреба ли е, по-слабо ли е, от съвсем боклучавите ли е...? За тези пари е ясно, че няма да е читаво!? Имаш придвид да пробва с евтино и после да си купи нещо истинско ли? Много сме ги дъвкали тези теми и знам, че си наясно с материала, просто не мога в момента да ти схвана идеята. Или нещо ми убягва, или ти не си обяснил като хората. dunno.gif Именно, защото е извън България и ще трябва да си реши проблемите веднъж за винаги, сметнах, че ще е добре да даде повечко пари за захранване, пък даже и проблемите да не са от него. Един вид, да стъпи на твърда почва. Ще знае, че ще й върши работа дълго време и ще й пази РС-то!
neznae6t
Като Fortron-а на некрофила ли. Не че нещо, ама жената искаше да разбере къде и е проблемът. Установи се, че е в захранването, от там нататък, дали ще е Фортрон, дали ще е Сиртек или Антек, дали ще е Кодген или друг китайски боклук който все пак работи, тя ще си реши. Може пък в Африка да получават от по-добрата партида евтини захранвания dunno.gif
beer.gif
emos
Ами не съм обяснил добре, явно... Сори! blush.gif
Сега имам малко време, опитвам наново:
Знаех, че Bea живее в чужбина, където отношението към клиента е доста по-различно, отколкото тук. Доколкото знам, там наистина важи принципа "Клиента винаги има право". Другото, което знам за чужбина е, че компонентите са доста по-евтини. За сметка на човешкия труд.
Та затова, след приятното впечатление от нейния пост, реших си, че Bea е достатъчно кадърна, за да направи тест дали проблемът й е от захранването... Хм, ето сега разбирам какво съм пропуснал - ето това: с някакво ново захранване, дори и от 20$, с разкачени всички хардове, CD-та, мрежови и пр. карти, освен видеокартата, клавиатурата и мишката, да се тества "запалването" на компютъра. Ако се окаже, че РС-то пали всеки път - връща захранването в магазина (което пък може и да не се случи, затова и набутването да е по-малко) и посещение в сервиз. За да каже, че иска да й се смени захранването с такова, като моето (от подписа ми), примерно, и да си получи обратно компютъра със съответната гаранция не само върху компонента, но и върху труда. Срещу вече заслужено дадените пари, де. Заслужени, защото ще е ясно, че няма да я будалкат с някакви други измислени проблеми. И по този начин се избягват парите за диагностика от страна на сервизните техници. E, поне аз така бих реагирал в подобна ситуация....
Използвах 20$ по преценка, че и тук могат да се намеря свестни захранвания - и вие сте споменавали Sirtec от този ценови диапазон - в момента Мост предлагат SIRTEC SI-C230P2 за 27$, а SIRTEC ATX-310-202 за 26$. Защо пък там да не са 20$?
Ами, Matrvin, надявам се, че поразсеях недоумението около изказването си! blush.gif
Успех на Bea! beer.gif
Bea
Да сте живи и здрави момчета, всички!
Благодаря ви за помощта!Сега да ви кажа какво мога да пробвам,имам под ръка захранване Microlux 400W switching power 230V 3A 50-60Hz ATX12V version1.3 P4 ново което не съм плащала взела съм го само да го пробвам и не съм длъжна да го купя мога да го върна обратно.Не знам дали ви говори нещо тази марка и този модел това можах да намеря в наше село.Като пише Р4 това значи ли че няма проблем да пробвам като съм с атлон?Също има ли риск да направя беля "пробвайки"новото захранване(това ще стане в неделя живот и здравестискайте палци) и трябва ли да внимавам особенно с нещо?Може ли да направим беля по дъното или друг хардуер?Като отворим да пробваме захранването ще огледаме и кондензаторите по дънотоМоля ви кажете с какво трябва да внимаваме като пробваме захранването-като за хора с медицинско образование,не техническо smile.gif
Благодаря ви пак!
Беа
neznae6t
Ако си извадиш кабелите от куплунгите по дъното без нерви, т.е. да не е "джелатската", няма да имаш проблеми. Вероятността да скапеш нещо по дъното от кофти ток е минимална, все пак се предполага, че вземаш работещо захранване.
beer.gif
Bea
Здравейте,
бих искала да ви попитам следното-изглежда този микролукс за който ви писах че сме намерили определено не е много свястно захранване защото не е така тежко и цената му е ниска-около 20 долара идва, май по китайски лиценц произведено! другото което предлагат като захранвания били дел и НР,аз поне си мисля че са правени за дел и НР.,ама знам ли....
та с две думи исках да ви питам ако сменя настоящето захранване с този микролукс мога ли да компенсирам вероятното по-лошо качество включа UPS или не е така? blush.gif
Благодаря ви!
Marvin
UPS-ът не замества доброто захранване! Той ти гарантира работа на компютъра Х-минути, след като е спрял токът! Нищо повече! А захранването се грижи за трансформиране, стабилизиране и филтриране на напреженията, необходими за работата на РС-то. Даже е необходимо да ти е прилично захранването, за да сработи UPS-ът навреме, без да ти гасне компютърът. Защото захранването трябва да осигури няколок милисекунди работа без ток, в което време да се включе UPS-ът! Имал съм случаи на РС-та със скапани захранвания, които след спиране на тока, си гаснеха и после им се включваха UPS-ите! Така че, двете неща взаимно се допълват и имат изисквания едно към друго, за да се сработят заедно. А бе, да си го кажем с две думи, това, дето си го намислила, няма да стане!
По въпроса за микролукс-а -очевидно не е качествено захранване и няма да ти свърши работа, за да си спокойна дълго време! Обаче, ако с ново такова, РС-то проработи нормално, поне ще знаеш къде е бил проблемът. Захранванията с марка DELL и HP звучат много по-аавторитетно, но в крайна сметка, те са поръчани за изработка при трети фирми, които, да се надяваме, са се справили със задачата. Номерът е да са с достатъчно мощност (300W) и няма да са зле. Обаче, поне при старите им серии компютри (повечето!), тези захранвания не са стандартни и са несъвместими с останалите, т.е. стават си само за техните компютри, кутии и дъна. Така че, ако не е стандартно ATX захранване, а извадено от такъв "марков" компютър, или е правено специално за него, изобщо забрави да стане. Но, ако се пробва и стане на твоята машина, мисля че върши работа.
Bea
Здравейте отново и благодаря на всички за търпението и отделеното внимание ца проблемите ми!
Мизерника се оказа захранването,сменихме го успешно нищо не гръмна yes.gif тръгва и спира компютъра когато му каже човек, всичко е коректно,стенбай волтажа вендага се нормализира единствено е по висок Vbat волтажа-нямам идея защо, проблем ли е и може ли да направи бели това?
За UPS и качеството на захранването разбрах ,благодаря!
Благодаря още веднъж от сърце на всички отговорили!
Беа
Marvin
Поздравления!
Не се притеснявай толкова за Vbat! Не знам колко ти е точно, но е нормално, да показва 3.2-3.3V, че и повече. Това да не ти бърка работата! А и хардуерните монитори често бъркат, така че не се знае кое е вярно. Щом другото е ОК, свиркай си!
JOe_
здравеите smile.gif))и аз като другите имам проблем smile.gif)да ви попитам за този усилвател в младконструктор 100w може ли да се сложи захранване от комп??
emos
Ако "комп" = РС (персонален компютър тип АТХ), то отговорът е "Не!"
JOe_
QUOTE(emos @ Oct 5 2007, 08:02 AM) *
Ако "комп" = РС (персонален компютър тип АТХ), то отговорът е "Не!"

Да комп=pc ,не трябваше да го пиша така ,изинявам се и ти благодаря за отговора ,но да те питам и за стабилизаторите от едно време дали мога да го използвам за захранване ако го преобразувам някак си?
emos
Какъв стабилизатор, от какво време, да се преобразува как, да прави какво, за да се използва къде - всъщност какво питаш?!?

И защо не си отвориш тема, че оспамихме темата на Веа?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.