Това ми е наболяла тема и на мен, основното което събрах като информация е следното :
Издържливост на батерията - колко часа издържа, и колко време можеш да я ползваш без да се "износи".
Гледай разбира се какви са му размерите, все пак ще го разнасяш на сам на там.
Спомням си един некомпетентен отговор от един от представителите на фирма Х(известна марка) за Б-я, на Байт Експо : Питам го, преминават ли преносимите Ви компютри, през тестове за сътресение, натиск върху дисплея, защита на въздушните отвори на кутията от прах и така нататък - човека ме гледаше като гръмнат - май за първи път чуваше че такова нещо като сътресения, натиск, могат да укажат влияние на преносим компютът! А то си е важно.
Сега, да ти говоря за консумация, няма смисъл - то си зависи и от капацитета на батерията, вида на процесора, озвучаване, размер на дисплея... и какво ли още не

Определи си сума, която можеш да дадеш, и посъбери от тук от там какво може да се намери. Незнам, но не бих си взел Centrino...ниска консумация, това онова, а като ресурси и мощ за същите парички може да се намери доста по-добър компютър... къде ги видяхте тези, които издържат 5-6 часа на батерия ? Масовите Centrino-та, не стига че са скъпи, но и като производителност изостават. Ще постна тези дни малко сравнителни характеристики....
А ти продължавай да пишеш, и да търсиш. Приемам всякакви критики към поста ми, може да не съм прав за нещо...

--
забравих да кажа, че бих гледал за комуникативност - не се знае къде, и как ще ти се наложи да го включиш към друго устройство. IrDA,FireWire, USB...
Не е лошо да има DVD drive, харддиска няма да е с голям капацитет, но 1 DVD си е значително количество информация.
Отново - всичко опира до сумата, която можеш да отделиш за преносим компютър