Help - Search - Members - Calendar
Full Version: всичко за лаптопите
TechBG.com Форуми > IT, Компютри, мултимедия, ... > Хардуер: Процесори, Дъна, Видео карти, GSM и т.н.
HaRRy PLoTTeR
на какво трябва да се обърне внимание като се взима лаптоп,

(ако темата ми е неуместна или се повтаря админа да я трие, не ми се рови в сърча)
emos
Да е малък, лек, бърз, с голям екран, с цял ден работа на батерията, евтин...
Естествено, тези параметри са взаимно противеоречиви и се прави компромис с един от тези показатели за сметка на другия. Преди 10-на години, възхитен от работата на Epson Stylus Color, попитах в ProSoft: Абе защо са му толкова скъпи консумативите? Отговорът го помня и сега: Ами ако направят перфектен, цветен, бърз, здрав и евтин принтер, кой ще купува другите принтери?!?
Горе долу и тук ситуацията е същата
Gogo333
Май най-вече за какво ти трябва beer.gif И от там нататека си преценявай какъв ще е ресурса и т.н. wink.gif Е не на последно място парите ако разбирасе нете притесняват box.gif
Creedence
Аз имам лаптоп от 2 години и смятам че Emos e prav - няма идеален варуиант, най-важното е да решиш за какво ще го използваш. Според мен най-добрия вариант е да издържа по дълго време на батерия. Моя е Fugitsu Siemens Amilo D -8020 - P4-2.53 GHz; 40GB HDD, 256MB DDR 266MHz, DVD-CDrW(Combo) ATI Radeon 9000 64MB и монитор SXGA 1400x1050. Като си го избирах разглеждах още един модел на Acer, който беше по тънък, но най-важното беше че беше с mobile процесор, минусит у бяха по слабатая видеокарта и до днес рядкосрещаният монитор. Взех си Siemens-а и до днес донякаде ме е яд. По дяволите това е преносим компютър, а не стационарен, моя не трае и 2 часа на батерия.
Общо-взето най-важно наистина е да решиш за какво ще го ползваш, но лаптопа трудно ще замени стационарния ти компютър, ако парите не са ти проблем вземи си един с Centrino процесор, който издържа по 5-6 часа и повече на батерия работи малко по зле от стационарните, но пък върши всички основни функций.
Gogo333
QUOTE(Creedence @ Nov 14 2004, 01:01 AM)
Аз имам лаптоп от 2 години и смятам че Emos e prav - няма идеален варуиант, най-важното е да решиш за какво ще го използваш. Според мен най-добрия вариант е да издържа по дълго време на батерия. Моя е Fugitsu Siemens Amilo D -8020 - P4-2.53 GHz;  40GB HDD, 256MB DDR 266MHz, DVD-CDrW(Combo)  ATI Radeon 9000 64MB и монитор SXGA 1400x1050. Като си го избирах разглеждах още един модел на Acer, който беше по тънък, но най-важното беше че беше с mobile процесор, минусит у бяха по слабатая видеокарта и до днес рядкосрещаният монитор. Взех си Siemens-а и до днес донякаде ме е яд. По дяволите това е преносим компютър, а не стационарен, моя не трае и 2 часа на батерия.
Общо-взето най-важно наистина е да решиш за какво ще го ползваш, но лаптопа трудно ще замени стационарния ти компютър, ако парите не са ти проблем вземи си един с Centrino процесор, който издържа по 5-6 часа и повече на батерия работи малко по зле от стационарните, но пък върши всички основни функций.
*

Както се видя от мнението ми по горе е по важно за какво му е на човека този лаптоп. Ако го ползва като мене във повечето случаи на места със захранване и му трябва ресурса на машината а не да работи по 7 часа часа на батерия, а му трябва да са му винаги със него данните не да носи на диск информацията и да се чуди абе имали го качен софтуера на този компютър и дали е конфигуриран както на него му трябва разбира се ще предпочете по бърза и производителна машина, а ако му трябва пишешта машина може да си вземе и най-евтиния компютър със среден клас карта, но да не е със шерната памет със по свестна матрица нещо до 1280 защото незнам някой който има на 1600х1200 да работи на тази разделителна способност или идеята е да се похвалиш че имаш такава и да се изръсиш със едно 200-300 $ отгоре за матрица и да ходиш да се хвалиш че имаш такава защото иначе ще тее яд че си я платил толкова много а никой не знае че я имаш. dunno.gif
Вече софтваретата си гълтат достатачно много памет и е хубаво да е със поне 512 RAM. box.gif
Центриното имат доста недостатаци и едно положително. Ниска консумация!!! Отрицателните черти май са повече поне 5 точки се сещам от движение dunno.gif
HaRRy PLoTTeR
15,4 1440*1050, тея матрици ка може да се разбере дали са добри
ShaDoW
Това ми е наболяла тема и на мен, основното което събрах като информация е следното :
Издържливост на батерията - колко часа издържа, и колко време можеш да я ползваш без да се "износи".
Гледай разбира се какви са му размерите, все пак ще го разнасяш на сам на там.
Спомням си един некомпетентен отговор от един от представителите на фирма Х(известна марка) за Б-я, на Байт Експо : Питам го, преминават ли преносимите Ви компютри, през тестове за сътресение, натиск върху дисплея, защита на въздушните отвори на кутията от прах и така нататък - човека ме гледаше като гръмнат - май за първи път чуваше че такова нещо като сътресения, натиск, могат да укажат влияние на преносим компютът! А то си е важно.
Сега, да ти говоря за консумация, няма смисъл - то си зависи и от капацитета на батерията, вида на процесора, озвучаване, размер на дисплея... и какво ли още не smile.gif
Определи си сума, която можеш да дадеш, и посъбери от тук от там какво може да се намери. Незнам, но не бих си взел Centrino...ниска консумация, това онова, а като ресурси и мощ за същите парички може да се намери доста по-добър компютър... къде ги видяхте тези, които издържат 5-6 часа на батерия ? Масовите Centrino-та, не стига че са скъпи, но и като производителност изостават. Ще постна тези дни малко сравнителни характеристики....
А ти продължавай да пишеш, и да търсиш. Приемам всякакви критики към поста ми, може да не съм прав за нещо...smile.gif
--
забравих да кажа, че бих гледал за комуникативност - не се знае къде, и как ще ти се наложи да го включиш към друго устройство. IrDA,FireWire, USB...
Не е лошо да има DVD drive, харддиска няма да е с голям капацитет, но 1 DVD си е значително количество информация.
Отново - всичко опира до сумата, която можеш да отделиш за преносим компютър wink.gif
yHuKyM
Така като чета още малко и да остана с впечатлението че Centrino са бавни и т.н. Единственият недостатък на тази технология е цената. Нито производителността, нито консумацията може да се сравнява с която и да е друга технология. За пример - колега има лаптоп с 1.6 центрино и е по-бърз от моя, който е на 2.67 П4. Еднакво количество RAM и т.н. Да не говорим че на батерия правим 2 часа мултиплеър, после аз оставам без ток, а той гледа още един филм, и му остава ток.
Не се гъбаркайте с Центриното - струва си парите, стига да ти трябва.
За лаптопа е важно да е лек, с дълъг живот на батерията, хубав екран, и достатъчно свързаност - WiFi, 10/100, 56k, IrDA, Bluetooth, IE1394, USB2 и т.н.
За останалото си има десктопи.
Gogo333
QUOTE(yHuKyM @ Nov 18 2004, 01:16 AM)
Така като чета още малко и да остана с впечатлението че Centrino са бавни и т.н. Единственият недостатък на тази технология е цената. Нито производителността, нито консумацията може да се сравнява с която и да е друга технология. За пример - колега има лаптоп с 1.6 центрино и е по-бърз от моя, който е на 2.67 П4. Еднакво количество RAM и т.н. Да не говорим че на батерия правим 2 часа мултиплеър, после аз оставам без ток, а той гледа още един филм, и му остава ток.
Не се гъбаркайте с Центриното - струва си парите, стига да ти трябва.
За лаптопа е важно да е лек, с дълъг живот на батерията, хубав екран, и достатъчно свързаност - WiFi, 10/100, 56k, IrDA, Bluetooth, IE1394, USB2 и т.н.
За останалото си има десктопи.
*

Това за производителността си е твое мнение. Не мисля че процесор със по ниска честота и по ниска честота на шината би постигнал същото като този със по големите параметри dunno.gif ban.gif
За батерията не мисля че можеш да сравняваш центриното със тези конфигурации със Р4 или AMD които са със 2-3 пъти по големи параметри и да искаш да карат по толкова време калкото центриното. Всяко удоволствие се заплаща.
А за батериите е хубаво да се гледа на колко са разделени защото на колкото повече са разделени толкова по добре, защото топлината им censored.gif и се скапват по бързо като са на по малко разделени.
За комуникативността на компютъра съм абсолютно съгласен. Колкото повече възможности толкова по добре.
А за това дали за другото има десктопи може да се поспори защото лаптопите вече навлизат във свери кадето до скоро неможеше да се помисли за подобна машина. excl.gif

А относно изказването на yHuKyM че нямало лаптопи които да работят по 5-6 часа за негова информация има по 7часа и половина вече които работят!!! blush.gif
ShaDoW
А относно изказването на yHuKyM че нямало лаптопи които да работят по 5-6 часа за негова информация има по 7часа и половина вече които работят!!! blush.gif

Това го казах Аз, не уНиКуМ - не казвам че няма, говорим за масовите преносими компютри, не такива който са по 3000-4000 лева и повече, които естествено имат по-големи възможности. Ако трябва да пишем за рекорди, бях виждал наскоро 8,5 часа на батерии..
А като марка някой да предложи нещо?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.