Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Cyrix M-II 300 Mhz & DivX
TechBG.com Форуми > IT, Компютри, мултимедия, ... > Хардуер: Процесори, Дъна, Видео карти, GSM и т.н.
nonamed
Здравейте , Проятели !

Имам малък проблем , който искам да споделя с вас , като се надявам някой да ми помогне !

Имам стар компютър с параметри : CPU - Cyrix M-II ( 300 Mhz ) ; HDD 2 GB ; VGA - GeForce 2 MX400-AGP( 64 MB ) ; RAM - 256 MB ( SDRam ) ; MB - Acorp ; SB - Yamaha DX-GX ( PCI ).

Переди няколко дни си смених видео картата с цел да подкарам всички видео формати ( старата бе - S3 Trio 3D 2X ) , но уви и с новата карта филмите накъсват ( самия фидео съгнал леко накъсва и има разминаване на картината със звуа ).
Знае ли някой как да накарам видео картата да обработва видео форматите ( Предимно DivX & Xvid ) , а не процесора ? Понеже , когато работата допре до него всичко става твърде бавно !
Или изобщо знае ли някой ,как да направя , така че моята стара машина да подкара филмите , без да се налага да сменявам повече части , защото финансовото ми състояние в момента е трагично .

Благодаря Ви предварително !
emos
Навремето, когато Tom's Hardware Guide правеха тестове на процесори, графиките бяха бая широки, за да се събере времето, показано от Cyrix процесорите. Накрая се отказаха да ги сравняват и Cyrix и вече можеха да се забележат разликите при най-малките времена поради по-големия мащаб...
Какво да ти кажа, под PentiumII/266 не съм гледал свястно възпроизвеждане на DivX, още повече на Xvid!
Сори за инфото, но и на мен би ми било интересно да разбера дали изобщо може да се вкара алгоритъма на видео декодера в GPU-то - ако правилно съм разбрал същността на въпроса ти!
Нещо ми се струва, че бъркаш изчисляването на позиции на тела в тримерна сцена, видими и невидими страни, сенки, лъчи и т.н., които наистина могата и се предават за обработна на GPU-то, с декодирането на поточно МPEG4 видео. Само съм чувл за "Smooth MPEGII decoding" в чиповете на ATI. Но това е различно - MPEGII стандарта е ясен, при него има различнен размер на кадъра и различн битрейт. А при DivX? Че то с всяка версия алгоритъма се подобрява...
Пък и в някое от нашите списания четох за тестове за ъпгрейд на видокартата. Води до резултати само при мощни процесори - слабите не могат да подадат необходимата за изчисляване информация към GPU-то. cry.gif
Arhimed
С този процесор няма никаква надежда...
Единственото се сещам че имаше някави хардуерни Mpeg декодери... но не знам дали потдържат DivX стандарта.
Видеокартата няма голямо влияние за гледане на филми. При филмите няма за какво друго да се ползва видеокартата освен за изобразяване на екрана.
*.avi филмите, които се разпространяват представляват един вид архив (също както *.rar примерно) и това че ти насича означава, че процесора ти прекалено бавно разархивира (декомпресира) съдържанието на файла.
The_cold_sun
От опит (колкото и да е малък той) с архивните системи мога да ти кажа,че съм виждал комп с Pentium @ 180МHz (видеото не го знам какво беше,но и то е от едно време) да покарва ДивХикс филм от ЦД ром 8х.А въпросната щайга се намираше в даскалото което завърших...така че можеш да си представиш какъв е.Така,че може би проблема да не е в процесора.А това да прехвърлиш обработката на ДивХикса на видеопроцесора не съм сигурен дали може да стане. dunno.gif
nekrofila
Да има някви карти за хардуерно декодиране, обаче предполагам ще излезне по скъпо отколкото едно процесорче на към 600Mhz с което би трябвало да заспи. Потърси на старо. Целерончетата вървят към 20-30 лева.
А и не съм съвсем съгласен че видео картата не играе при гледане на филми. Примерно при 2GHz процесор може и да няма разлика между ТНТ и ГФорс2 ама при слабите машини има. Който не вярва да пробва.
neznae6t
Така, да кажа и аз нещичко wink.gif Един френд имаше подобна машина, че и по-слабичка. Та пича беше намерил вариант да си гледа филмите ПОД DOS и то с не по-лошо качество. Филмите му летяха просто huh.gif Потърси в гооглето инфо относно това, а иначе за разминаването между звук и картина гледам, че си със звукова карта SB - Yamaha DX-GX ( PCI ). Не знам нищо за този модел, но по принцип Ямахите обичат да правят подобни проблеми, но по-специално ISA картите unsure.gif Потърси във форума и за yamaha, но като цяло моето мнение се придържа към това на останалите cry.gif Аз на старата си щайга примерно, която беше горе-долу два пъти по-добра така и не можах да подкарам свястно филми 640 х 352 dunno.gif Все пак и това оказва влияние, така че ако искаш пробвай с по-стари филмчета wink.gif Че не ти помогнах - не ти, но дано поне съм успял да те насоча към нещо beer.gif

uuups, малко не съм допрочел - старата бе - S3 Trio 3D 2X blush.gif Аз останах с впечатлението, че това ти е видеото zzz.gif В случая, остава да търсиш решение посредством подмяна на процесора, щото другото ти е наред. Както каза necrofila - 20-тина кинта и си решаваш проблемите beer.gif Има и още нещо, ама ме съмнява, но все пак ... Това дъно сигурен ли си, че е 100 % читаво? Преди на 5ALI61 с професор на 500 едвам подкарвах Heroes III и се оказа, че добрият стар Acorp е сдал багажа smile.gif Подмених го със същото и Heroes-а литна cool.gif
madmen
А бе общо взето с тоя Сайръкс трябва да си щастлив ако Марио-то ти върви добре. Вярвай ми , че е три пъти по голяма пръчка дори и от същия Селерон cry.gif
Feyz
Намери си програмата QuickView Pro. Работи под DOS и ще те оправи. Само не очаквай добро качество на образа, няма и минимално "замазване".
emos
QUOTE(nonamed @ Jul 5 2004, 21:24 PM)
.... CPU - Cyrix M-II ( 300 Mhz )....
......MB - Acorp.....

Аз ли съм забравил, но ми се струва, че Cyrix са Socket7 процесори, а пък Celeron са на Slot1 или PGA. Дали този Acorp има и от двата конектора, че да си боцне Celeron-че и да си whistle.gif
Сега вече има такива платки, за текущите и бъдещите процесори на Intel, ама това е много старо, не ми се вярва! smile.gif
The_cold_sun
Сега се сещам за едно приятелче геймър...Той е върл фен на игри като Диабло и Warcraft,но баща му не му даваше да си купи готин комп защото щеше да си цъка цял ден(и нямаше да учи естествено).И тои си взе някакъв супер скапан втора ръка...видео без 3D ускорител (е после си взе де)Е вярно процесора му беше Pentium II @ 333 MHz .
Та той прилагаше един номер като гледа филм за да не му насича...Монитора си го държеше на 800х600 и го сваляше на 640х480 когато гледа някое филмче.Аз лично съм гледал Blade II (DivX) на неговата щайга и гарантирам за думите си.Пробвай го този вариант все пак yes.gif
nekrofila
QUOTE(emos @ Jul 6 2004, 11:00 AM)
Аз ли съм забравил, но ми се струва, че Cyrix са Socket7 процесори, а пък Celeron са на Slot1 или PGA.

Цената на Celeron-а я дадох за пример. Не знам дали има Cyrix процесори на такива честоти. Ако няма тогава му трябват още 15-20 кинта за дъно, но това не го урежда поради финансови причини.
Значи остава да пробва под ДОС как ще е. Навремето като мъчех 486-ката с mp3-ки имаше доста добър ефект.
neznae6t
QUOTE(emos @ Jul 6 2004, 12:00 PM)
Аз ли съм забравил, но ми се струва, че Cyrix са Socket7 процесори...

Right beer.gif За това дъно, ако е като моето старо, понеже то беше най-масово, идеалният/максималният вариант е К6-3 - 550, само че аз така и не можах да го подкарам на 550, за това си потърси К6-2 - 500 wink.gif Иначе emos и Пентиумите стават, ама мисля, че в границата 75-233 Mhz Между другото Пентиум 233 си мисля, че ще ти върши по-добра работа от Сирикса beer.gif
emos
Когато писах онова за графиките в THG, мислех, че е ясно, че заради архитектурата си - слаб (да не кажа никакъв) блок за операции с плаваща запетая, малък и лошо организиран кеш (абе имаше ли изобщо?) и др.под, не си ги спомням сега, този процесор става само за офис работа, интернет най-много.

По отношение на мегахерците и т.н.:
Добро качество на DivX филми с TNT2 и Celeron400/Slot1 съм постигал със смъкване на резолюзията от 1024х768 на 800х600 - без накъсване!

А иначе съм съгласен, че с големия си L2 кеш K6-!!! (неслучайно използвам оригиналната маркировка на AMD, с която подсказваха пазарната му котировка - тази на Pentium!!! ) e най-доброто за Socket7 платформа. Ама ги няма вече... А иначе си мисля, че имаше Cyrix май за 600МHz? dunno.gif

По отношение на PentiumII/333:
Сървъра си го взех с PentiumII/266 и ми го рекламираха като: "Ето, и филмчета виж колко добре си плейва!" - така беше, с вграденото S3TrioV2, не че ме вълнуваше много-много този въпрос...

Ами какво - яд ме е, че тази тема не беше отворена преди покупката на видеото. Тогава веднага щях да кажа, че за парите за видеото може да се вземе достатъчно бърз Celeron втора ръка... И филмите да си вървят...
neznae6t
QUOTE(emos @ Jul 6 2004, 13:44 PM)
Ами какво - яд ме е, че тази тема не беше отворена преди покупката на видеото. Тогава веднага щях да кажа, че за парите за видеото може да се вземе достатъчно бърз Celeron втора ръка...

Който нямаше да може да се боцне в сокет7 wink.gif

К6-2 - 500 МХц се намира на старо, потърси в базар.дир.бг или в разни други такива шмекерийски сайтове. Можеш да ходиш и да питаш по фирмите, ама там ще те колнат с 20-тина $ cool.gif

Поразгледах малко и попаднах на нещо от преди седмица beer.gif

цени на процесори

Препоръчвам ти този на 450 естествено, но ако имаш възможност загледай кешовете. Попадъл съм на 500 без Л2 dunno.gif Дерзай, 20 кинта и ти си човека. И да вземеш тоя на 350 ще можеш да го ОК до 450 спокойно cool.gif
emos
QUOTE(neznae6t @ Jul 6 2004, 13:54 PM)
QUOTE(emos @ Jul 6 2004, 13:44 PM)
Ами какво - яд ме е, че тази тема не беше отворена преди покупката на видеото. Тогава веднага щях да кажа, че за парите за видеото може да се вземе достатъчно бърз Celeron втора ръка...

Който нямаше да може да се боцне в сокет7 wink.gif

Ей, ама що се правиш на недоразбрал! tongue.gif
Ами не ми се пишеше, затова така го оставих.
Имах това впредвид:
PentumII/350MHz, 64MB SDRAM, 4.3GB HDD, 1.44 FDD, CD, SB, AGP - 49$ + гаранция!!!
или "олекотения" вариант:
Celeron/500MHz, MB, Video, Case, FDD, PSU - 16$ - Тук няма RAM, диск и CD, ама нали могат да се вземат от старата система...

E, кое е за предпочитане?
Или това вече май е друга тема smile.gif
neznae6t
biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif Пак го прочетох и пак не стоплих w00t.gif Шегувам се, дай да помогнем на човека, пък после ще пием по една студена бира за това, че си се набутал beer.gif
emos
Много, много оффтопик! smile.gif
--------------------------------

QUOTE(neznae6t @ Jul 6 2004, 15:44 PM)
... пък после ще пием по една студена бира за това, че си се набутал  beer.gif

Сървърът ми е IBM 300GL.
Купих го така:
PentiumII/266, 64MB PC133, 20GB WD, 1,44 FDD, S3TrioV2, 160W PSU
Сега е:
PentiumIII/450, 384MB PC133, 80GB Maxtor DiamondMax via HighPoint Rocket133SB PCI RAID ATA133 controller, 1.44 FDD, AGP Maxtor 8MB, 3Com509 ISA 10Mb, Realtek8139D PCI 10/100Mb, Asus E608 DVD, 160W PSU

На него в момента върви:
Windows2003 Enterprice Server, Agnitum Outpost Firewall Pro 2.1, CA eTrust Antivirus 7, BandwidthController 0.10, NetLimiter 1.28, Kerio Network Monitor 2.1, NetVampire 3.3, UPS Commander и май друго не се сещам. Натоварването на процесора е 15-20%, не е рестартиран от смяната на ISP-то, от феврури, а иначе е онлайн повече от година и половина, 24х7, и като си изтегля филм, си го преглеждам, без това да пречи на нормалната работа на РС-то...

Не съм се набутал изобщо! Още повече, че за него доплатих някакви мижави долари към SiemensNixdorf P75/128MB/10G. Струва си парите отвсякъде! Нарочно търсих IBM - майката на РС-тата! BIOS-ът му е мечта! Само дето не поддържа >32GB дискове, затова сложих и АТА133 контролера. Спечелих поддръжка на големи дискове и скорост, но загубих powerdown на диска... Майната му, преживява се
Не искам да коментирам защо в момента е точно такава комбинацията от софтуер, или защо изобщо има 2003, а не Fedora и т.н.

Давам го само като пример как се държи една добре проектирана машина (и с PII/266, пак щеше да си работи, макар и по-бавно). Толкова добре проектирана, щото като повечето РС-та от големи производители няма вентилаторче, което да пърпори над радиаторa на процесора. А подобаващ 92мм вентилатор, който тихичко си върши работата, вкарвайки свеж въздух за радиаторището на CPU-то и цялата система...

А, да, и няма бутон Reset! smile.gif Просто не му е необходим!
madmen
@emos
bow.gif bow.gif bow.gif bow.gif bow.gif

@neznae6t
Аз пък за бирата съм съгласен yes.gif
HaRRy PLoTTeR
докато служех в НСЖ преди години, имах един CYRIX 300 без проблем тръгна на 450, чрез 66->100 по fsb, и по онова време филмите си бацаха на негона s3 virg , но Divx нямашетогава за да кажа, дали насича зависи и от големината на екрана на филма, примерно 1280*720 сигурно ще се затапва от процесор като к7-800 и ще насича
Miki
Не лъжете момчето да си дава парите за К6-ца, каквато и да е тя - тия процесори не стават за гледане на филми, пък и socket 7 дъната с техния външен кеш също. Feyz ти е казал - дръпни си програмата Quick View, бачка под DOS и само с нея може евентуално да гледаш филми. Ако ще се дават пари, то по-добре направо да се вземе някое АТ дъно за Celeron заедно с такъв на 400 ~ 500 MHz (че да не сменя и кутия, захранване и клавиатура)
The_cold_sun
QUOTE(emos @ Jul 6 2004, 15:24 PM)
А, да, и няма бутон Reset! smile.gif Просто не му е необходим!

.:: Offtopic ::.

@emos
Така е с марковите машини...аз също съм виждал марков HP без Reset. box.gif
neznae6t
QUOTE(Miki @ Jul 8 2004, 10:57 AM)
Не лъжете момчето да си дава парите за К6-ца, каквато и да е тя - тия процесори не стават за гледане на филми, пък и socket 7 дъната с техния външен кеш също.

Пич, мисля, че е обяснено вече какво може и какво не може да се гледа с К6-2. Ако прочетеш още веднъж внимателно ще забележиш, че се споменава и процесор от вида К6-3 с който ще ме извиняваш, но филми се гледат без грешка, ама това си е друга тема. Никой не казва, че това е перфектният вариант, това е просто единият от начините да си реши проблема. А пък и каквото и да миговориш срещу 20 лв. човекът ще получи в пъти по-добра производителност от Сирикса при тази конфигурация biggrin.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.