Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Два усилвателя от един ресурс
TechBG.com Форуми > IT, Компютри, мултимедия, ... > Хардуер: Процесори, Дъна, Видео карти, GSM и т.н.
RED_WOLF
Темата не е точно за компютри но пак е Hardware.
имам два усилвателя
по точно едното е уредба ама няма значение.
та значи от компютъра сам си искарал от стерео жак - сигнал -ляв и десен канал- и разклонено на две 2 леви и 2 десни ,паралелно разклонени.
Проблема е следния:
като подам сигнал да единия усилвател в LINE IN сичко е наред ,
после от този същия усилвател в LINE OUT вземам сигнал и към другия усилвател.Но в случая втория усилвател се чува много слабо и незнам защо е така.
А ако си ги вържа директно на онея 2 леви и 2 десни пак е така едното само си свири.
А същия този 2-ри усилвател дето неще да получи сигнала,като го вържа сам така сичко е наред.
А ако са две уредби сичко е наред.
Проблема е че като си върна 2-рия усилвател и уредбата е във същата верига този втория му се прецаква сигнала,нещо прави тази уредба КАКВО ТОЧНО Е ТО НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ ПОМОГНЕ???
emos
Добре дошъл! smile.gif
Сори за проблема ти!
Ако правилно съм те разбрал, втория усилвател свири добре само, ако е сам, нали? И кабелът ти е просто разклонител - от един стерео жак си правиш 2 еднакви стерео изхода? (ама ако е така, ми е интересно какво се мъчиш да направиш?)
Е, тогава май само за това се сещам: входното съпротивление на 1-я е много малко и шунтира сигнала за 2-я. А пък и изходния му сигнал е много малък, за да захрани с номинална стойност 2-я усилвател.
Според мен изходът ти ще е за 8$ - купи си C-Media8637 - 4 или 6 канална, все тая. И front изхода го подаваш на 1-я, а rear - на 2-я усилвател. Така всеки ще си получава независим сигнал, а чувствителностите им можеш да ги настройш или от драйвера на картата, или от самите усилватели!
Успех!
Arhimed
Аз до колкото разбрах кабела е от стерео жак към 4 чинча...
Най-вероятно както emos отбеляза има разлика в съпротивленията и усилвателя се шунтира.
Пробвай като са включени усилвателя и уредбата да размениш чинчовете. Тези които влизат в уредбата ги включи в усилвателя и обратно тези които са в усилвателя сложи на уредбата. Ако проблема остане (т.е. причината не е в кабела а в различните входни съпротивления) остава варианта с 4-ри (или повече) канална звукова карта. Но според мен c-media не струват. По-добре дай 30-тина долара за Hercules, Creative или Philips.

Всъщност може и да се експириментира, да се замери входното съпротивление на уредбата и на усилвателя и да се сложи едно малко съпротивление за да изравни стойностите...
Но ми се струва че тогава и двете ще почнат да свирят еднакво слабо.
emos
QUOTE(Arhimed @ Jul 4 2004, 20:37 PM)
... да се замери входното съпротивление на уредбата и на усилвателя...

Не обърквай човека допълнително! Как се измерва входно съпротивление 10kΩ? Наааай-грубо при входно напрежение 0,5V токът през него е 50ΩμА. При 47kΩ е 11ΩμА. А по принцип това не подлежи на измерване в домашни условия. Най-добре се разбира от схемата, но така като гледам, най-добре - от ръководството на апаратурата.

... да се сложи едно малко съпротивление за да изравни стойностите
Основното в такива случаи е проблема със съгласуването на входните с изходните съпротивления. Добавянето на резистор ( няма да е много малък, щом уредбата шунтира сигнала) към по-нискоомния вход ще подобри режима на работа на изходното стъпало, но не и предадената на входа мощност - все пак ще се получи делител... Е, вярно, няма да шунтира сигнала на другия усилвател, ама пак ще му е слаб входния сигнал.
Изходът е в предусилвател, който да съгласува съпротивленията (т.е. с входно, равно на изходното на картата и изходно, равно на входното на уредбата) на картата и уредбата.

@ RED_WOLF
Не ме разбирай погрешно, и аз съм минал по твоя път, ама много отдавна. Тогава в тематичните книжки имаше само накоя и друга глава за Quadro озвучаване и се дивихме на кодировката на сигнала в канала на грамофонната плоча... Та още там се разясняваше що е това Quadro озвучаване (и има ли почва то у нас). Идеята накратко е, че мозъкът анализира с лявото и дясно ухо не само директния сигнал от източника на звука, но и отраженията му от околните предмети (най-вече стени). И вече има представа не само за отдалеченост (при моно сигнал - радиоточка), ляво-дясно (при стерео сигнал, най-характерно това е при ползване на слушалки), но и за предно-задно - при Quadro сигнала (сега вече са актуални Dolby Digital, DTS и SDDS). Затова при тях има задни (rear) говорители - те възпроизвеждат отразените от предметите зад нас звукови вълни, които са с някакво закъснение от тези, възпроизведени от предните (front) говорители звукови вълни. И вече е възможно да чуем как улученият вляво пред нас самолет преминава над главите ни и се разбива зад дясното ни рамо...
Е, при наличие на стерео сигнал ситуацията е малко по-друга. При него НЯМА информация за предно-задно. Но има методи за симулиране на обкръжаваща среда (environment). В този случай от стерео сигнала се генерира сигнал за задните говорители, който е с допълнително внесена фазова разлика и времезакъснение спрямо изходния. Ефектът е задоволителен. И се прави дори и от евтини (подходящи за домашно ползване и за гъделичкане на ескпериментаторските мераци) карти от класа на C-Media.
Ако съм те оттегчил, съжалявам, но исках да се обоснова защо само с 2 стерео усилвателя няма да се получи нещо по-различно от стерео озвучаване. Същото е както от 2 радиоточки да получиш стерео.
Е, ако усилвателите са в 2 различни помещения - горните редове са наистина излишни! smile.gif
nekrofila
Според мен човека иска просто да му свири по-шумно, а не да прави съраунд.
emos
QUOTE(nekrofila @ Jul 5 2004, 01:10 AM)
... да му свири по-шумно...

biggrin.gif beer.gif beer.gif beer.gif
Може и това да е!
Но най-ме кефи потвърждението на тезата, че колкото човека питаш за мнението им за звука, толкова определения ще чуеш! Това кристален, чист, прозрачен, звънък, въздушен, мек, кадифен, заглушен, напомпан, и т.н. и т.н. Ама "шумен" ми е за сефте!
Това за шумното много ме изкефи - бая е образно! Разбирам го като: няма кой-знае какво качество, ама джангър става! smile.gif

Всъщност не е честно да се редят такива думи по незнаен повод. Нека човека каже какво иска, че да му помогнем по-добре. Щото то за остоумия нали си има други теми! biggrin.gif tongue.gif beer.gif beer.gif
nekrofila
biggrin.gif по-шумно = повече децибели
Не виждам за какво друго му е да връзва два усилватела на стерео жак.
Arhimed
QUOTE(emos @ Jul 5 2004, 00:02 AM)
... да се замери входното съпротивление на уредбата и на усилвателя...

Не обърквай човека допълнително! Как се измерва входно съпротивление 10kΩ? Наааай-грубо при входно напрежение 0,5V токът през него е 50ΩμА. При 47kΩ е 11ΩμА. А по принцип това не подлежи на измерване в домашни условия. Най-добре се разбира от схемата, но така като гледам, най-добре - от ръководството на апаратурата.

Измерването на съпротивлението става (пробвах го smile.gif ) като си включиш кабела към входа на уредбата/усилвателя и замериш със мултицет на другия край на кабела съпротивлението м-у левия канал и масата и десния канал и масата.
При мен на радиото което в момената използвам за озвучаване входното съпротивление на десния канал е 170KΩ а на левия е 176КΩ (аз все се чудех що дясата тонколона се чува по-силно и трябва да бутам баланса).
Според мен това може да се компенсира... но вероятно тогава дясната ще се чува слабо колкото лявата.
Струва ми се че същото ще се получи и със уредбата.
emos
Добре, айде сега!
Съвременните мултицети мерят коректно променливо напрежение до към 400Hz.
Изходно съпротивление на звуковата карта на РС-то за 32Ω (колкото за захранване на слушалките).
Друго изходно условие е 10% зона на толеранс. Най-разпространените резистори са с такъв толеранс и не случайно.
Така, да видим твоя есперимент. Ти си измерил 170kΩ ПОСТОЯННОТОКОВО съпротивление. Което пък ме навежда на мисълта, че входният ти предусилвател е с транзистори (не съм срещал стандартна препоръчителна стойност на вх. съпр. на усилвател - Rвх_ус - 180kΩ). Защото там е много сложно определянето на ПРОМЕНЛИВОТОКОВОТО (комплексното) входно съпротивление. Което е и това, давано в данните за апаратурата. Ако беше измерил 22kΩ или 47kΩ - вече щях да си мисля, че си с операционен усилвател. Те са с поне 0,5МΩ входно съпротивление и на практика усилват пада на напрежение в/у входния резистор. Това е така, тъй като 47kΩ е 10 пъти (поне) по-малко от 0,5МΩ (най-малкото предполагано входно съпротивление на ОУ) и затова входното съпр. на ОУ не влияе.
Друг въпрос е дали входа на усилвателя е подаден директно към резистор или първо през разделителен кондензатор. При теб е изглежда да е първия случай, което пък е рядко за транзисторно стъпало.
В домашни условия Rвх_ус може да се измери по косвени методи. От генератор (в случая изхода на звуковата карта на РС-то) се подава 300-350Hz синусоидален сигнал през 10kΩ резистор и се измерва изходното ниво на усилвателя. Маха се резистора и пак се измерва. И вече може да се съди за порядъка на Rвх_ус - нали се получава делител от тези 10kΩ и Rвх_ус.
Ако Rвх_ус.е много голямо ( Rвх_ус>100kΩ) - при двата случая ще имаме близки стойности - т.е. 10-те kΩ са поне 10% от стойността на Rвх_ус и не оказват влияние на изх. напрежение.
Ако Rвх_ус е 10kΩ, примерно, добавянето на 10kΩ резистор ще доведе до подаването му на 1/2 от изходното напрежение на генератора и изх. напрежение на усилвателя ще е 1/2 от случая без резистор.
Това е горе-долу метода, формулите не ми се извеждат!
А както забеляза, говорих за 10% толеранс. В този обхват човешкото ухо не може да усети кой знае каква разлика, камо ли при 3% (176/170). Търси причината другаде - примерно неравномерен потенциометър на баланса.

Абе много офтопик май стана, ама си има неща, за които трябва да се внимава
RED_WOLF
истината е че наистина искам съраунд иначе като dB това ми сега ми стига.
Сега:измерих входното на уредбата и е 16 кило ома и на двата канала.
А изходен 47 кило ома и на двата канала.Нали споменах че на един
усилвател става през този LINE OUT на уредбата а на друг не става.
На този който става входното му е 67 кило ома.а на този дето не става беше около 230 кило ома ама не съм сигурен щото маи не го измерих както трябва понеже е с жак петица а аз ги мразя тея жакове.И ако е така какво става и какво да правя.
superr
аз не че нещо разбирам, ама и аз ще се направя на знаещ.
Ако имаш дъно с вграден зук 5.1, немаш почти никакъв проблем. В случая и ако имаш звукава карта с 4-канален изход, пак няма проблеми.
За тези звукови карти има едно утилити, което върви към дъното, с което могат да се настройват колко колонки си си пуснал - там различните съраунди- 2х2 и 5+1. Аз лично съм свързвал към моето дъно, по-скоро към коннекторите на звуковата карта два комплекта тонколонки 2х2 и те даже свиреха, ама само под уиндоъс медиа плеър. незнайно защо под уинамп свиреха само едната двойка.
та ако дъното ти е по-новичко, няма нужда да мериш и да измерваш. само трябва да питаш евентуално защо няма да свирят и вторите два канала под уинамп.
айде успех
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.