QUOTE(Arhimed @ Jul 4 2004, 20:37 PM)
... да се замери входното съпротивление на уредбата и на усилвателя...
Не обърквай човека допълнително! Как се измерва входно съпротивление 10kΩ? Наааай-грубо при входно напрежение 0,5V токът през него е 50ΩμА. При 47kΩ е 11ΩμА. А по принцип това не подлежи на измерване в домашни условия. Най-добре се разбира от схемата, но така като гледам, най-добре - от ръководството на апаратурата.
QUOTE(Arhimed @ Jul 4 2004, 20:37 PM)
... да се сложи едно малко съпротивление за да изравни стойностите
Основното в такива случаи е проблема със съгласуването на входните с изходните съпротивления. Добавянето на резистор ( няма да е много малък, щом уредбата шунтира сигнала) към по-нискоомния вход ще подобри режима на работа на изходното стъпало, но не и предадената на входа мощност - все пак ще се получи делител... Е, вярно, няма да шунтира сигнала на другия усилвател, ама пак ще му е слаб входния сигнал.
Изходът е в предусилвател, който да съгласува съпротивленията (т.е. с входно, равно на изходното на картата и изходно, равно на входното на уредбата) на картата и уредбата.
@
RED_WOLFНе ме разбирай погрешно, и аз съм минал по твоя път, ама много отдавна. Тогава в тематичните книжки имаше само накоя и друга глава за Quadro озвучаване и се дивихме на кодировката на сигнала в канала на грамофонната плоча... Та още там се разясняваше що е това Quadro озвучаване (и има ли почва то у нас). Идеята накратко е, че мозъкът анализира с лявото и дясно ухо не само директния сигнал от източника на звука, но и отраженията му от околните предмети (най-вече стени). И вече има представа не само за отдалеченост (при моно сигнал - радиоточка), ляво-дясно (при стерео сигнал, най-характерно това е при ползване на слушалки), но и за предно-задно - при Quadro сигнала (сега вече са актуални Dolby Digital, DTS и SDDS). Затова при тях има задни (rear) говорители - те възпроизвеждат отразените от предметите зад нас звукови вълни, които са с някакво закъснение от тези, възпроизведени от предните (front) говорители звукови вълни. И вече е възможно да чуем как улученият вляво пред нас самолет преминава над главите ни и се разбива зад дясното ни рамо...
Е, при наличие на стерео сигнал ситуацията е малко по-друга. При него НЯМА информация за предно-задно. Но има методи за симулиране на обкръжаваща среда (environment). В този случай от стерео сигнала се генерира сигнал за задните говорители, който е с допълнително внесена фазова разлика и времезакъснение спрямо изходния. Ефектът е задоволителен. И се прави дори и от евтини (подходящи за домашно ползване и за гъделичкане на ескпериментаторските мераци) карти от класа на C-Media.
Ако съм те оттегчил, съжалявам, но исках да се обоснова защо само с 2 стерео усилвателя няма да се получи нещо по-различно от стерео озвучаване. Същото е както от 2 радиоточки да получиш стерео.
Е, ако усилвателите са в 2 различни помещения - горните редове са наистина излишни!