Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Програма за тест на HDD
TechBG.com Форуми > IT, Компютри, мултимедия, ... > Софтуер: SETI, операционни системи, интересни програмки...
MasterCop
С каква програма да тествам HDD (second hand) за възможни (скрити huh.gif )лоши сектори под XP?
Arhimed
Всяка фирма производител на HDD си има тестващо програмче, както и програмче със туул-чета за работа с диска.
Аз разчитам само на тяхните програмки. Трябва ти една дискета, теглиш от нета програмчето на желаната от теб фирма, инсталираш на дискатата буутваш компютъра от нея и пускаш теста.
YURI
HDD regenerator !
TheAlmighty
znachi znam che tozi post moje malko lame da prozvuchi, no ....
predi vreme i az testvah neshto i dokato se usetia edna programa mi istri celia hard za 1 min pod windows xp .... barabar s partition-ite. Okazalo se che ne pravela razlika mejdu FAT i FAT32 !!!
Taka che kato chuia HDD Test i kosata mi nastrahva (kolkoto zle be togava ....)
Mislia che se kazvashe HDD Tachometer .... i da te posavetvam da stoish na strana ... moje i da ne sa loshi hora ama na men mi dokaraha mnogo glavobolia.
hercules
Zdr.,

Ami onazi tam programa... SpinDrive li beshe, SpinRite li beshe.... Tia stava li za rabota???
_iAn
вдигам три ръце biggrin.gif в полза на Arhimed wink.gif
това е единствения начин бързо и точно да определиш състоянието на даден хард диск

други програми могат да помогнат при последвала работа по откриване и остраняване на грешки, логически или физически, но те са достатъчно бавни

също като Arhimed ползвам програмите на фирмите производителки за съответното устройство и досега проблеми съм нямал

btw - ако има някакъв проблем с диска, програмата си изважда код за грешка, поглеждаш в сайта на производителя какво ще рече това и какви евентоално действия трябва да се предприемат отностно диска за да заработи, или че въопще няма да има шанс с него ph34r.gif

ами това е!

beer.gif beer.gif
neznae6t
Arhimed, моля те, пусни един линк (работещ), от който да мога да сваля програма за тест на макстор beer.gif

ПП: Търсих в гугъл и на сайта на Макстор, но нещо не им бачкат линковете dunno.gif
Arhimed
http://www.maxtor.com/en/support/downloads/powermax.htm

Тука е промката за тесване (Powermax).
Ако ти трябва програмка за работа с диска: разделяне, форматиране и т.н. потърси MaxBlast.
neznae6t
Да си жив и здрав beer.gif beer.gif beer.gif
OKL
в интерес на истината с PowerMax съм имал по-голям успех в/у IBM диск, отколкото самата програма от сайта на IBM/Hitachi за съответния модел харддиск. Така, че всичко е относително както казва колагата Айнщайн biggrin.gif
faicheto
Има една програмка която се зове HDD Touch...Пробвай с нея.
BrowseMan
QUOTE(faicheto @ Feb 3 2004, 23:02 PM)
Има една програмка която се зове HDD Touch...Пробвай с нея.

faicheto: Поправи ме ако греша, но програмата се казва HD Tach, и се използва за обща диагностика и до някъде за Benchmark biggrin.gif , не мисля че ще свърши работа за целта (откриване на бад сектори).
И аз препоръчвам PowerMax personal favorite....... до сега не ми е отказала да ми покаже какъвто и да е проблем с хардисковете които съм тествал. Що се отнася до оправянето им, там бирата вече е друга. beer.gif
nvo
с каква програма се реалоцират сектори, питам понеже като изтрия партитион и като цреатна пак, bad блоковете изчезват и трябва пак да пускам chkdsk.
joreto
А бе пичове изредихте мнооо програми а ЛИНК-ове никой не дава!
t0xic_l3m0n
QUOTE(Arhimed @ Jan 19 2004, 11:53 AM)
http://www.maxtor.com/en/support/downloads/powermax.htm

Тука е промката за тесване (Powermax).
Ако ти трябва програмка за работа с диска: разделяне, форматиране и т.н. потърси MaxBlast.

Тази програмка е много яка, директно от производителя, те онези там знаят какво ги боли дисковете им, и сигурно за това са измислили лек.
Аз имам един неизползваем Макстор 15 Гб, който си е изгубил FAT-таблицата, и посмъртно не мога да му направя нова партишън-таблица. Какво ли не пробвах, та PowerQuest Partition Magic, Maxblast..., PowerMax, нищо! Тестващата програма изплю някакъв код за грешка, от страницата на Макстор получих указания да пратя диска до Ирландия, но реално погледнато това си е икономически неизгодно! Един диск втора употреба може да се намери за по-малко от 30-40 лв., а аз колко ли кинти трябва да се набутам да го пратя на производителя.
nvo
но реално с нея не могат да се отгатнат потенциални лоши сектори за диск който искаме да разберем що за стока е преди да го купим, затова hd_speed e много подходяща, измерва последователната скорост на четене на целия диск, на издънените места от диска скоростта пада без да са признати за лоши, просто са четими все още но за колко време не се знае. инетресно е да се отбележи че скоростта пада на стъпала с приближаване външния край на плочата, въпреки че ъгловата скорост не се променя!!, което е обратното на това което се наблюдава при cd-тата, при които в началото 18х а към края 52х да речем, много странно.

1. трябва да се избере подходящ блок сайз за да не се получи съвсем права линия 2. лошите места всеки път са на едно и също място. 3.активни win програми могат да развалят графиката
whitesnake
Nqkoi znae li ot kade moga da si namerq programka za regulirane oborotina na HHd maxtor.4e nesto moq mnogo se e razbram4al pak ina4e nisto mu njama,a mi kazaha 4e imalo nesto takova .
nvo
не обороти а акустик мениджмънт, и след като си играх с него ми умря харда, не знам дали беше заради това, но риска си е твой

http://maxtor.custhelp.com/cgi-bin/maxtor....hp?p_faqid=1200
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.