Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Palomino и Thoroughbred
TechBG.com Форуми > IT, Компютри, мултимедия, ... > Хардуер: Процесори, Дъна, Видео карти, GSM и т.н.
FlashFreak
Значи, пускам тая тема, за да може някой компетентен да ми каже каква е разликата между двата процесора освен, че единия е 0.18мкм а другия е 0.13мкм, щото сега като купувам видеокарта, един приятел ми предложи да дам мойто Паломино 1900+ и да доплатя за Торобред 1800+ или 1900+.
Значи искам да питам какви са цените на Тбред 1900+, щото във всички ценови листи пише просто АМД ХР, което не знам къв процесор е точно.
И другото, струва ли си да правя тази смяна, само за да спечеля малко при клока на процесора и да си намаля като цяло температурата на системата?
Другият ми въпрос е Торобред на колко FSB е и дали е по добър по производителност от моя Паломино
ПП: Просто сега много ме е яд, че купих Паломиното, месец и нещо преди да излезе Торобред. Ама много!
Arhimed
Цената на 1800+ и 1900+ е еднаква. Разликата между Т-бред и Паломимо ще усетиш само във количеството на топлия въздух излизащ от РС-то ти smile.gif (като и разбира се ако клокваш).
Marvin
В производителността няма разлика, само в греенето и възпожността за клок! А, и външно са различни! И двата вида работят на FSB133MHz(266), като по-високите честоти на Тбред са на FSB166MHz(333), което обяснява клокването на по слабите модели. Един Тбред 1800+ винаги (99%) тръгва на FSB166MHz(333) без пипане на множителя и напреженията, което са си 1920MHz реални!
1900+ не взимай, защото в повечето случаи е Паломимо (и е по-евтин от Тбред 1800+ с около 1$). А процесорите над 2000+ вече почти навсякаде са Thorton -Barton с прерязан кеш, който теоретично може да се възстанови!
Така, че си заслужава смяната на 1900+ за 1800+ с някакво символично доплащане.
FlashFreak
А на колко ще мога да го клокна с моя Evercool CUD-725?
Искам да е такава честота, на която да мога да играя без да забива.
Marvin
То забиването може да се дължи на много неща, само едно от които е прегряването! То стигне ли се до забиване от прегряване, значи вече си стигнал твърде далеч и може да му е за последно! А иначе на твоите въпроси никой не може да ти даде точен отговор. Всичко опира до теоретични познания и практически умения, май всъщност за това питаш, а?
Та значи Evercool CUD-725 не е най-доброто, но е достатъчно добро за клок в разумни граници. Пускаш шината на 166 и подкарваш машината. Ако не ще -или намаляш с 0.5 множителя, или повишаваш напрежението с 0.025V (или и двете!). Ако всичко върви нормално, пускаш шината на 200 и повтаряш горните операции до постигане на стабилност. Непрекъснато следиш температурата и внимаваш за странни звуци, съпроводени със светлинни ефекти и аромати откъм кутията tongue.gif шегичка! Ако тръгва, а забива след това, значи не му стига токът и съответно повишаваш напрежението с нови 0.025V. А ако температурата ти се вижда прекалено висока, пропускаш хода с тока и намаляш множителя, докато се стабилизира. И всичко това при условие че си сигурен, че не забива от паметта или от пресилена PCI или AGP шина, което също може да се проследи.
Накрая- за 1800+ би бил нормален резултат от рода 11 или 11.5х166 и 10(10.5)х200MHz, без да се пипа волтажа (или +0.025 до +0.05V), без да е някакво геройство за сметка на притеснения относно температурата!
А дали не ти е бъгава играта и да забива от това, или ти прегрява видеокартата трябва сам да установиш!
boby4
А така! Много обичам когато се разрази такава дискусия. Изключително приятно е. Но защо Архимедчо - на всяка манджа меродийката, на всеки проблем решението, на всеки компютър хард-диска, на всяко земетресение детектора - не се включва активно? Защо, Архимедчо? Да не би някой да те люлее в момента и да няма как да отговориш? Еее, хайде недей да бъдеш лошо момче и отговори както само ти си знаеш!
Arhimed
Какво против мен имаш бе човек (всъщност не те знам човек ли си какво си???). Кажи какво толкова съм написал че те дразня? Данеби да пиша спам в темите на хората? Или може би според теб пиша само глупости? И какъв е тоя "начин на отговаряне" дето само аз си го зная? Изобщо не мога да разбера ти с каква цел се заяждаш с мен!
Като си толкова велик кажи какво според теб трябва да направя?... можеби да спра да пиша във форума или според твоето изказване трябва да спра да спамя из форума...
Абе какво съм седнал да се занимавам с глупости...
Както се казва в една поговорка "Не се карай с глупак защото ще те принижи до нивото си и ще те победи с повече опит."
Така, че приятно изкарване на коледните и новогодишни празници...
И внимавай с люлеенето.
Еdit: моля админите този път да не затварят темата
FlashFreak
Предлагам поста на boby4 да бъде изтрит, щото само пляска простотии срещу Архимед, аз не знам защо го прави, ама не помага на мен, щото едва ли това чакам като отговор на въпроса ми.
Та относно процесорите, май наистина ще го заменя за Торобред, но сега имам друг въпрос (по дяволите не свършват глупавите ми въпроси) - та значи, моя Паломино мога ли да го клокна с тоя вентилатор?
Arhimed
Значението на охладителя при колкване на процесора се свежда до това да държи температурата в нормални граници (не повече от 50-55градуса)...
А това колко ще клокнеш процесора зависи от самия него и от възможностите на дъното.
fed
osven vsichko kazano dosega iskam da dobavq che Thououghbred e i s uvelichena plosht na kristala ot 8,0 mm2 na 8,4 koeto oblekchava toploprenosa CPU ->Cooler
Da, 13mikrona sa v polza na Thouroughbred - po-malko toplootdelqne, po-dobra vuzmosnost za clock, no po-princip ako ne e neohodimo izrichno, ne udobrqvam upgrade (e zavisi za kvi kinti gvorime:))
Marvin
Казано простичко Palomino не се клоква! Не че няма някакви опити и резултати, но не си заслужава вниманието. Да не говорим, че той по дефолт работи на температура, значително по-висока от тази на прилично клокнат Tbred!
Sammy
Малко офтопик -
Марвин - за това че паломиното не се клоква - аз сам с паломино 1700+ и варви без проблем на 2000 вече половин година, стига до 2400Мхц.... та не знам що мислиш че не се клоква....(на дано EPoX 8RDA+ i TwinMos pamet)

а иначе Тbred si e Tbred, наистина това за температурата си е фактор, и с тоя кулер, по добре ако ще клоква яко, да ъпгейдва човека... пак и разликата в цената не е сарцераздирателна smile.gif особено при тоя долар в момента....
Marvin
Ами аз подозирах, че ще се обади някой с клокнато Palomino и затова съм писал, че има опити и постигнати резултати в клокването му. Ама, Sammy, съгласи се че не е масово явление! И аз съм клоквал Palomino и съм стигал юнашки честоти (и температури biggrin.gif ), ама само заради спорта. Ако наистина твоето Palomino върви на реални 2400Мхц значи си уцелил бройка и си спечелил, но не може да се каже, че всяко Palomino ще го постигне! А и не всички имат 8RDA+ wink.gif Въпросът на accipiter беше дали ще може да си клокне неговото процесорче Palomino, вместо да го подменя. Ако ти му гарантираш, че ще постигне твоите резултати без да бере ядове, добре! Аз обаче не съм сигурен в това и вместо да му обяснявам, че процесорът е със заключен множител (ако твоят е и с фабрично отключен множител съвсем ще те разбера защо си му фен!), че работи на по-високо напрежение, че пече достатъчно и иска сериозно охлаждане при клок, и още доста подобни, съм казал просто с две думи, че не се клоква. Толкоз! Иначе кво си мисля е друг въпрос! Темата беше за сравняване на двете дръвца. И правилно си писал че "Тbred si e Tbred". И, надявам се, ще се съгласиш, че ако accipiter си подмени процесора с Тbred ,вместо да си дава парите за невероятни охладители, ще бъде много по-добре! beer.gif
nvpov
accipiter

като зачетеш документацията и погледнеш статистиките за овърклок по света ще разбереш:

трубред е потенциален 2400Mhz 1.65V 45A 75W
паломино най много 1800МHz 2V 45A 90W
тортън е потенциален 2400Mhz 1.65V 45A 75W също, но тук ако теорията за по-голямата площ и подобреното разпределение което следва е вярна, е по добър избор, независимо че е заключен

моята система с KT400 работи с 180*12.5 2250MHz Thorton2000+@????+, и съм намалил с 10% честотата единствено за да не си убия процесора за <1година

200*12.5 2500Mhz ги постигам с 1.8V, на КТ400 чипсет обаче pci достига 40MHz при 200Мhz, което може да е опасно за устройствата вързани към pci, но аз нямам проблеми вече месец, така че няма какво да се мисли взимай процесор за 65$ и го превръщай в прецесор за 400$
XeForce3
QUOTE(Sammy @ Dec 19 2003, 11:22 AM)
Малко офтопик -
Марвин - за това че паломиното не се клоква - аз сам с паломино 1700+ и варви без проблем на 2000 вече половин година, стига до 2400Мхц.... та не знам що мислиш че не се клоква....(на дано EPoX 8RDA+ i TwinMos pamet)

а иначе Тbred si e Tbred, наистина това за температурата си е фактор, и с тоя кулер, по добре ако ще клоква яко, да ъпгейдва човека... пак и разликата в цената не е сарцераздирателна smile.gif особено при тоя долар в момента....

offtopic.gif

/ОФТОПИК/
Чесно казъно не ти вярвам че процеора ти е паломино. Даже въобще не ти вярвам според мен е Т-Бред но ти си мислиш, че е паломино. Изтегли си CBid, и ако искаш качи снимка. wink.gif
/ОФТОПИК

offtopic.gif
MasterCop
Имам Barton на 2500 и NForce2 дъно - колко мога да клокна?
Arhimed
Общо взето отговора ми е КОЛКОТО УСПЕЕШ.
Не съществува някаква система според коят еди койси процесор трябва може да се клокне до еди колко си MHz.
Всичко всичко се свежда до това дали си уцелил бройка CPU, какво точно ти е дъното, каква ти е паметта и разбира се какво ти е захранването и дали охладителя на прозцесора ти може да удържи температурата.
Пробвай го на 2200Mhz почти всички Бартони тругват на такива честоти при напрежение около 1,75 +/- 0,05V . Обаче първо прецени какъв ти е охладителя и какъв клок може да поеме.
Marvin
Вярно! Грубо казано процесорите умират от жега! А жегата зависи най силно от напрежението. По принцип, когато клокваш намаляш множителя и вдигаш FSB-то. Ако усетиш че процесорът издиша, започваш да му вдигаш напрежението до достигане на стабилност, което повишава и температурата! А напрежението можеш да го вдигаш до момента, до които можеш да държиш темппературата в разумни граници. Изпуснеш ли момента -усещаш миризма! Тка че можеш да клокваш, докато държиш температурата под контрол! А това колко ще е -зависи от комбинацията от железа, които си събрал, от уменията ти, и известна доза късмет!
А захранването е важно, за да може да поеме по-високата консумация на компонентите. Без получаване на пикове и падове в напреженията, което води до нестабилност на системата като цяло.
Sammy
За офтопика smile.gif на XeEForece

С удоволствие бих сложил снимка, но за сажаление в момента сам в София /тук работя/ а щайгата ми е в Пловдив/ smile.gif колкото за 2400 ги стигна BNN с същия като моя процесор и сащото дъно, мисля с малко по хубаав памет, иначе, освен мен с такива процесори, работещи стабилно на 2000 са доста хора , пък ако щеш вярвате... впрочем като се замисля Моллов маи беше сложил снимки на сайта на комексгруп, мисля 4е и Ба4о Киро на ХардуерБГ-то....
Колкото да самия процесор - прав си марвин, отключен е smile.gif Бачо Киро определено е много кадарно момче и разбира от процесори /а и не само/ , и знае как да ги клоква smile.gif /справка www.hardwarebg.com / biggrin.gif

Ина4е както писах по- горе Тбрд си е тбред, още пове4е 4е отключени паломино няма отдаван /моя е взиман март месец/ .... и няма да казвам с каква перка/перки/ съм...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.