Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Съвет за дъно/чипсет/охлаждане
TechBG.com Форуми > IT, Компютри, мултимедия, ... > Хардуер: Процесори, Дъна, Видео карти, GSM и т.н.
fashion_m
Здравейте,
Дъното ми е P5K/EPU. Когато си сглобявах ПЦ-то едно кабелче заседна между охладителя на процесора и радиатора на северния мост (големия меден радиатор с надпис Asus). Тъй като мястото между тях е невероятно малко (<1мм), а вече бях сложил огладителя на процесора и не ми се отлепваше за да не скапя интелската термолепенка отдолу, се наложи да приложа доста голяма странична сила по радиатора на северния мост, докато успея да измъкна кабелчето. Не знам как го измъкнах това кабелче, то ли се сви, охладителя на северния мост ли се отмести леко настрани... От тогава все се притеснявам дали добре се охлажда чипсета. "Mainboard temperature" ми е около 39-45, в зависимост от сезона. Тази стойност коя точно температура показва, на северния мост ли? Къде е термалния сензор?
Как мислите, ако тогава леко съм изместил радиатора настрани, това нарушило ли е охлаждането на чипсета? Иначе проблеми с компа нямам.
Благодаря предварително.
nekrofila
Тези температури са горе-долу норлмални, още повече ако не си с хубава кутия.
Пипни с ръка радиатора, би трябвало да е доста топъл, почти да пари. За да си сигурен дали контактува добре трябва да свалиш дъното, да огледаш радиатора дали се клатушка при леко побутване, погледнат отстрани дали има процеп между него и чипсета и т.н.
BrowseMan
При подобна интервенция, по-голямата опасност се крие в това да нарушиш цялоста на ядрото на чипа, при условие, че самото ядро е открито и няма предпазна капачка в/у него... При отместване на радиатора, наистина е възможно да се наруши топлообмена м/у него и чипа, като сам разбираш, че степента на вреда е пропорционално на приложената сила. За да си най-сигурен и спокоен, направо сваляй радиатора на чипсета, премахни остатъците от старата паста, слагаш нова, затваряш и спиш спокойно. whistle.gif Ако те мързи, nekrofila чудесно е описал, какво може да направиш..
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.