Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Проблем със сървър IBM
TechBG.com Форуми > IT, Компютри, мултимедия, ... > Хардуер: Процесори, Дъна, Видео карти, GSM и т.н.
toncho_b4
Здравейте
От няколко месеца имам въпросния сървър вкъщи, ако някой е проверил вече той е тип RACK 1U за монтаж в шкаф, но това не е най-важното.
Купих го с идеята за видеонаблюдението ми да е монтирано в него, разбира се да споделям интернет трафика си между всички компютри , както и един съвсем скромен сайт качен на него.Дълго време преди да го взема имах за същата работа доста по-слабичък компютър(който дори харчеше около 6 пъти по-малко ток месечно), но реших да видя и сървърите как са в това отношение.Естествено никакви забележки по отношение на работата по последните две задачи, независимо от операционната система, но с видеонаблюдението все още имам проблем, в началото беше че нямам подходящо кепчър устройство(защото сървъра разполага само с 2 PCI-X 66MHz 3.3 волтови слота, а на тях обикновена кепчър платка не става, трябва и втори процеп в другия край симетрично да има), в последствие (наскоро) се сдобих с подходящо кепчър устройство модел SK2000FB.Последното го водят че безпроблемно с две видеокамери по 25 кадъра в секунда записва и на 4 камери с по 12,5 кадъра в секунда на система PAL.След хиляди опити се оказва, че кепчър картата очаква компютъра да има закачена външна видеокарта, т.е. на PCI слот.Разбира се сървъра има такава, но понеже уиндоус сървър 2003 има вграден драйвер за видеокартата, естествено кепчъра пак не тръгва на него.на друг компютър работи при наличие на външна видеокарта, но не с майкрософтски драйвери.При наличие на майкрософтски драйвери просто си стоят броя на логата върху всяка закачена камера.При влизане в менюто на кепчъра където може да се настроят зони за активиране на различните функции, за всяка закачена камера се вижда снимка на последното което е заснела(превключваш си между камерите и може долу-горе да се види и какво става пред тях в момента, иначе картината е просто снимка).Кепчъра записва, когато е установен в режим запис, дори вкарва забележителна компресия, с много добро качество, обаче в онлайн режим не се вижда нищо освен логото, заложено от производителя.Естествено като уважаващ себе си софтуер кепчъра си има и вграден HTTP сървър, който почти не може да се настрои, да не говорим че оставен само той като сървис в уиндоус пак от отдалечен (какво понятие само за компютър на 1 метър от другия) компютър не може да се наблюдава, не може да се записва, въобще нищо, само една картинка, почти като тази на сървъра, но без нито лого , нищо.Последното разбира се едва успя да се инсталира на въпросния уиндоус, но е налице(за ХР се качва без проблеми, но пак не работи).
И това го преживях.Сега проблема се оказва вградената видеокарта на дъното ATI RAGE XL.За нея уиндоус пак има драйвери, а и други от никъде не можах да намеря.Понеже махнах външната видеокарта Матрокс Д450, защото ми трябваше PCI слота за RAID HighPoint 1640, предвид че на дънната платка има само SCSI и АТА интерфейси, а ми трябват SATA дискове, щото другите изчезват полека лека и райд неможе да се направи.Дотук никакво развитие във видеонаблюдението, все така бъгаво си седи и това е.
Бих искал да помоля, ако някой разполага със стари драйвери на диск, или пък въобще оригинални от АТИ за RAGE XL да се свърже с мен, било тук във форума или по скайп или ICQ .Потребителското ми име и в двете е както тук във форума.Благодаря предварително...
А ако някой има идея за разрешение на проблема, веднага след реализацията й ще почерпя създателя й...
Alabalcho
Тончо,

Съмнявам се в оригиналните ATI драйвери за RageXL ще намериш нещо за специално за Server2003. Предполагам проблема е някъде из DirectX поддръжката за тази карта (съдейки по това че не виждаш видеото, а само логото).

Инсталирай на някой друг диск напр. XP, и виж тогава какво става.
toncho_b4
QUOTE (Alabalcho @ Jan 28 2010, 04:28 AM) *
Тончо,

Съмнявам се в оригиналните ATI драйвери за RageXL ще намериш нещо за специално за Server2003. Предполагам проблема е някъде из DirectX поддръжката за тази карта (съдейки по това че не виждаш видеото, а само логото).

Инсталирай на някой друг диск напр. XP, и виж тогава какво става.

Проверено е с уиндоус ХР работи платката за видеоюнаблюдение, само и единствено при наличие на външна видеокарта, т.е. въпросната Matrox D450, но на друг компютър, понеже не е желателно да спирам и преинсталирам сървъра, не защото не става за по-малко от 25 минути, но после драйверите трудно ги издирвам от диска на IBM ServerGuide, щото бяха в някакъв странен формат компресирани.Имам предвид драйверите на дъното, има едно мисля че беше ASF Table, което едва му издирих драйвери от диска, да не споменавам клизмите, които преживях, понеже Еверест-а го разпознаваше като нещо невиждано от мен .... и то не беше моста между двата процесора и РАМ паметта, но пък ужасно ме дразнеше около месец докато му намеря правилните драйвери.Иначе ако монтирам същата платка на компютър китайска сглобка с външна видеокарта, който могат да ти сглобят във всеки гараж в България с външни драйвери работи.Ако я сложа в единия ми домашен компютър който е компак с вградено видео -> не работи, може да си правиш каквито опити искаш , и игрите вървят(значи едва ли е директ Х).Монтирам я в друг компютър IBM Thinkcentre пак с вградено видео -> естествено уиндоус има вградени драйвери(но и от сайта на Интел да си сваля пак са подписани от Майкрософт) пак не работи.В кой да е от двата ако сложа видеокарта на PCI слот, дори най-слабата S3 Virge 8МВ с нейни си й драйвери, или от уиндоуски драйвери пак сработва платката за видеонаблюдението както се очаква.с вградената платка ли е - > няма нищо на екрана освен логото...
Незнам дали е важно да отбележа, но платката за видеонаблюдение е закупена от Конрад Електроник Пловдив, има 2 години гаранция, ама проблем като моя не е описан в гаранционната карта...
toncho_b4
Идеята ми е да пробвам да излъжа че вграденото АТИ е с не-уиндоуски драйвери и мисля че има вероятност да сработи тогава, но просто диска, с който разполагам , който всъщност ми дойде с поръчкова навремето АТИ Радеон 7500, преди около десетина и повече може би години, няма подходящи за RAGE XL драйвери.Просто дава грешка: не е монтирано АТИ устройство което да бъде разпознато от драйвера, нещо такова беше съобщението.Въпреки че в последствие го лъжа драйвера, например давам му да се ъпдейтне от диска, като ръчно да му посоча типа на устройството, да не е съвместимо с вече описани драйвери махам отметката и ръчно му давам RAGE XC PCI-66 например, след рестарта си се връща на майкрософт подписан драйвер , устройство RAGE XL и толкова.
Нямам абсолютно никакви идеи повече от това да го лъжа че е с чужд драйвер.Останали са ми някакви спомени от едно време че във външен драйвер можеш да укажеш друго прекъсване и адресиране в паметта, но незнам дали това се възприема от операционната система като че е външно устройството...просто спомени...
Alabalcho
@Тончо,

Идета ми беше да забодеш (напр. на АТА интерфейса) някакъв диск, да инсталираш на него просто ХР, и да си повториш експериментите без да си разваляш вече инсталираната ОС (чийто диск може и да изскубеш докато експериментираш).

Друг експеримент е да прочетеш как от Server 2003 се прави работна станция (на времето беше много популярно това упражнение, да се хвалиш на приятелите си че играеш CS на сървър...).

Edit: И другия вариант: сменяш тази световно (не)известна платка (за която е знаел само един румънски сайт, който вече го няма) с някаква, за която пише черно на бяло "поддържа Server 2003" и "работи с вградени видеокарти", и има свястна поддръжка (освен търговеца, от който си я купил).
toncho_b4
QUOTE (Alabalcho @ Jan 29 2010, 05:12 AM) *
@Тончо,

Идета ми беше да забодеш (напр. на АТА интерфейса) някакъв диск, да инсталираш на него просто ХР, и да си повториш експериментите без да си разваляш вече инсталираната ОС (чийто диск може и да изскубеш докато експериментираш).

Друг експеримент е да прочетеш как от Server 2003 се прави работна станция (на времето беше много популярно това упражнение, да се хвалиш на приятелите си че играеш CS на сървър...).

Edit: И другия вариант: сменяш тази световно (не)известна платка (за която е знаел само един румънски сайт, който вече го няма) с някаква, за която пише черно на бяло "поддържа Server 2003" и "работи с вградени видеокарти", и има свястна поддръжка (освен търговеца, от който си я купил).

Благодаря за идеите Alabalcho, оказва се че в Конрад електроник, откъде купих въпросния кепчър, дори да си вземеш най-скъпия кепчър, който може от 16 камери с по 25 кадъра в секунда да записва всяка, просто не поддържа въпросния PCI-X 66MHz-ов слот, само за стандартни компютри ги има тези платки, независимо че цената може да достигне 500-600 и повече лева. Та оказва се, че какво от това колко пари можеш да дадеш за дадената платка, като тя може само на PCI v.2.2 да работи?
Не мога да си обясня как дадени производители на подобни устройства си мислят, че натоварвайки със запис някакъв домашен компютър пък и независимо колко ядрен процесор да има, може и трябва само на стандартния слот да се монтира.За да бъда максимално точен ще кажа, че досега съм забелязал че само сървърните дънни платки разполагат с подобни слотове, разбира се там те могат да бъдат и доста по-разширени, като тогава слота се води PCI-eXtended и има може би ое около 20-ина пина след края на стандартната дължина на PCI слота в отделен конектор за платката.Ако не е станало ясно ето един линк на нов RAID масив който се монтира на въпросния слот:
http://p.jarcomputers.com/680x680/RAIDADAP...0SA_680x680.jpg .
Иначе за това да излъжа че сървърния уиндоус работи като работна станция, вече го бях правил, но това не променя нещата. Да, отдавна беше когато на съия уиндоус играех игри, но ето че тук дори и да пусна игра, това не гарантира работата на кепчъра. После за да използвам максимално качествата на вграденото видео ми трябва един малко по-специален кабел за сървъра(С2Т или нещо подобно беше), понеже самия сървър не разполага с VGA порт за връзка с монитор, а e един вход и един изход леко подобен на DVI букса но с доста повече пинове.Там откъдето си купих сървъра ми казаха че не предлагат подобен кабел, тогава бях проверил и се оказа, че подобен кабел прави връзката и между няколко сървъра, работейки всичките като един в клъстер ли беше, незнам точно съответно се свързват от изхода на единия към входа на другия, и изхода на последния е изход за монитор и PS/2 букси за клавиатура и за мишка.Ествествено оттогава насам след първоначалното конфигуриране на сървъра просто си ползвам Remote Desktop Connection на уиндоус и така до ден днешен.
Ами ако някой друг също има някакви идеи относно проблема, нека ги сподели...
toncho_b4
Проблемът вече е решен.
Сложих оригинални драйвери на АТИ (още от време оно), направих си кабела от изхода на сървъра до монитора, с уиндоус сървър 2003 кепчъра работи, ама няма никой по отношение на отдалечено наблюдение, въпреки че портовете са отворени. Записа не съм пробвал дали работи нормално, но все пак е факт че кепчъра не позволява при две камери да се вижда всичко с повече от по 15 кадъра в секунда всяка, наместо обещаните по 25кадъра в секунда при две камери.
Работя по въпроса да си реша проблема с коренна смяна на операционната система, но засега с линукс срещам известни трудности, предвид не толкова използвания Зоунмайндър в комплект с Мандрива 2006, който дори няма драйвери за въпросната платка, Опънсусе нещо едва го инсталирам, щото имам явно и комплексен проблем със зареждането от ДВД, монтирано външно и SCSI харддиска на който още върви сървър 2003.
Ако някой се е занимавал с видеонаблюдение под линукс нека сподели опита си... или поне да каже програмата за видеонаблюдение как се казва...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.