Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Award BIOS
TechBG.com Форуми > IT, Компютри, мултимедия, ... > Хардуер: Процесори, Дъна, Видео карти, GSM и т.н.
Diddy P.
Abe znachi imam Award BIOS v.6.00PGN i dano K7TA VER:1.1.Iskam da razbera kak se kazvat imenata na fajlovete koito sa zapisani v BIOS-a mi ili neshto takova. confused.gif  Vaobshte ne sam dobar v tazi oblast cry.gif .Ima li nqkoj kojto da mi pomogne? smile.gif .
King Nothing
В биос-а няма качени файлове, за да им видиш имената.
Там се качва само съдържанието на файл, биос няма ФАТ таблица (или подобно) wink.gif за да може да си позволи да именува файлове.
nino
a kak se flash-va BIOSa iskam podrobno shtoto neshta da obarkam neshto, po princip znam 4e moq mojeda se flash-va i ot win-a no ne mi se riskuva biggrin1.gif
King Nothing
От Windows може - бахур  :plain:
В реадме-то на биос-а, който си свалил пише всичко, а и няма почти никакъв шанс да объркаш, щото в програмката няма повече от две копчета [Y] и [N]. Пък и тя вади чудессни съобщения, в които всичко си пише wink.gif
Не се притеснявай че ще сбъркаш нещо при флашването, по-скоро ще объркаш при търсенето на нов биос - може да намериш погрешен за твоето дъно.
MartinBG
Ще си позволя да поправя King Nothing - фаила на BIOS-а се състои от отделни модули/файлове , които с подходяща програма (Cbrom) могат да се видят, махат или заменят с други - става дума да се променя файла преди да се флешне с него биоса.
Diddy P. , най-добре върви на http://www.biosmods.com . Там ще намериш малко инф. като за начало, всички програми, необходими за модифициране на BIOS файла, както и готови модифицирани файлове за твоето дъно. Ако имаш проблем или въпроси, ще ти отговоря.
King Nothing
MartinBG, икскюзми, да не би да искаш да кажеш, че тая програмка е нещо подобно на оная за nVIDIA картите, с която можеш да си направиш от биос-а на картата "малки обяви" ? :confused1:
Дай малко повече инфо, аз сега се ровя в сайта, който си посочил.
Повече ме интересува дали може да се базикат само биос-ите на дъната посочени там. Дали ако аз разгъделичкам моя, който няма лого ще стане инфекция или не. С дъно на ECS съм - K7VZA.
Diddy P.
Абе и аз искам да си смена логото на BIOS-а ама моя е някакъв такъв, не е като стандартните, ами като включа компа ми показва едно такова графично, като таблица и сканира там глупости.Пък ако натиснеш TAB ти показва стандартния.Някой знае ли как може да се промени това?
MartinBG
С Cbrom може да си смениш логото (то е в по-особен формат - на сайта е описано), BIOS-а на RAID контролера (ако имаш такъв), както и други работи. Лично аз само съм си ъпдейтвал BIOS-а за HPT370 контролера.
С modbin може да се редактира самият BIOS на дъното (ако е на AWARD) - да променяш стойности по подразбиране, надписи, да скриваш или да показваш скрити опции. Който не разбира е по-добре да не пипа там!!!  Четох някъде, че и за AMI Bios-ите има подобни програми.
Diddy P.
Ами аз това и се опитвам да направя, но просто ме пита как се казва файла на BIOS-а ми cry.gifo Някой има ли идея от каде мога да го разбера? :confused1:
King Nothing
Diddy P. пита те за файла, в който си си свалил БИОС-а от чип-а на дъното.
Аз одеве кво приключение си имах с тая програма дето модифицира съобщенията на БИОС-а...
Начи сменям си аз текста на версията само и сейфам, почвам аз да флашвам... и флашнах... заби и като рестартирах кво мислите гледам - бахур !
Викам - айде, фана къра. Ама като помислих малко и реших да рискувам и да сложа моя чип на друго дъно и да го флашна там. Проблема беше че нямах друго дъно като моето (ViA, Award), та номера го направих на дъно с друг БИОС и друг чипсет (SiS, AMI).
Начи пускам аз awdflash - той мрънка че дъното не било с award биос, веднага сменям чиповете докато си работи компа и пускам awdflash пак, тоя път се размрънка, че дъното не било съвместимо... зех аз amiflash ръгнах си моя award и си флашнах award биос-а естествено без да обръщам внимание на червените надписи, предупреждаващи ме за несъвместимости.  :notify:
Еми слагам аз чипа на дъното си и се изкефих като тръгна  :D
Та какъв е извода риск печели риск губи, късмет имах че чиповете на двете дъна са били почти еднакви. Значи няма значение какво е дъното и какъв биос има - то може да програмира чипове стига да са сходни с неговия (оригинален)  :cool:
azazaz
smile.gif Значи сваляте си за съответното дъно BIOS от сайта на фирмата производител на дъното и внимавате да отговаря на модела и ревизията. Под Win е рисковано да се флашва биоса и обикновено програмките за флаш си правят боот дискета която се зарежда на чисто и флашват след това биоса. За логотата обикновено са отделни програми, които също трябва да ги има на сайта и те сменят само него без да пипат ост. част от биоса.
Diddy P.
Абе не знам за какъв файл ме пита ама как да му разбера иметоооо? :confused1:
Ghost
Прочети хелпа на програмата за флашване. Най-вероятно е awdflash.exe. Там ще видиш опция за back-up на current bios. Направи го тоя back-uр и ще имаш фаил на диска.
---------
За King Nothing: Какво значи "бахур"?...Това не е ли подправка за манджи?
Diddy P.
Не, и така не става cry.gif.Ако някой има някаква идея от къде да го ископая т'ва име да каже angry.gif
MartinBG
QUOTE(Diddy P. @ Март 13 2002,20:28)
Не, и така не става cry.gif.Ако някой има някаква идея от къде да го ископая т'ва име да каже angry.gif

Хм... Съдейки по постовете ти до тук, определено не си готов да направиш това, което искаш, но ти си знаеш най-добре... Ето ти още малко помощ :

Сайта на DCS e  www.dcscomputer.com.tw

Това е последният официален биос за твоето дъно :  http://www.dcscomputer.com.tw/download/drivers/k7ta%20flash%20bios%20ver%201.5.exe

В този файл освен биоса предполагам, че има и флашваща програма.
Внимавай какво точно променяш, че може да се наложи да търсиш програматор после...
leopardi
Otidi na http://www.viahardware.com/faq/kt7/kt7faq.htm tam ima nai novia bios na Abit kt7a, vnimavaj da ne obarkash reviziata na dunoto . Pishe go na ISA slota ili na lepenka do biosa na dunoto. Ako go zamajesh ne se pritesniavaj vzemi si biosa na disketa svali chipa i go zanesi na programator. Comos chipa e 2 Mb i e na 5 V tova e v sluche che go izgorish.
slig
ne vi znam kakvi flash maistori ste ...ama to4kite ot dnevniq red sa.
1. s restart na taligata i F8 otivash na 6 to4ka ( ot dnevniq red ) koqto glasi  "SAFE COMMAND PROMPR ONLY" i pravish baipas na autoexec-a i config.sys smile.gif))
2. ili sys sistemna disketa ot DOS  natiskash F5 dokato dos-a revne 4e e napravil pak proslovytiq baipas........
za neznaeshtite ..sled tozi baipas sistemata zarejda samo edin edinstven fail COMMAND.COM i ottam ve4e si flash na volq ...i se molish da ne spre toka ......
btw - naparvih si flash na videoto i mi pobelq kosata 10 sekyndi po 4asovnik smile.gif)))
MartinBG
QUOTE(leopardi @ Март 16 2002,02:18)
Otidi na http://www.viahardware.com/faq/kt7/kt7faq.htm tam ima nai novia bios na Abit kt7a, vnimavaj da ne obarkash reviziata na dunoto . ...

Diddy P. е написал следното :
Abe znachi imam Award BIOS v.6.00PGN i dano K7TA VER:1.1.

Ако приемем, че не е допуснал правописна грешка, то дъното му не е ABIT KT7A. Дъно с име K7TA имат DCS.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.